VIDEO // Alegeri cu un SINGUR candidat la șefia FMF. Comisia de concurs, formată exclusiv din subalternii lui Oleinicenco, NU au admis candidatura lui Rebeja: „Vom acționa în judecată decizia. Asta demonstrează că FRICA lor e mare”
Fostul căpitan al echipei naționale, Radu Rebeja, nu a fost înregistrat în cursa electorală pentru șefia Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), din motiv că 11 din cele 20 de înaintări ar fi fost semnate de membri care nu au dreptul de vot la Congresul de pe 22 ianuarie curent. Rebeja susține că va acționa în judecată decizia comisiei formată exclusiv din subalternii actualului președinte al FMF, Leonid Oleinicenco.
„Așa cum am mai spus, noi ne angajăm să ajustăm Statutul FMF, toate regulamente, comisiile și organele care împiedică dezvoltarea corectă a fotbalului moldovenesc. Membrii afiliați trebuie să fie cei care decid soarta și vectorul de dezvoltare al fotbalului moldovenesc. Membrii afiliați trebuie să gestioneze fondurile. FMF trebuie să fie în slujba membrilor afiliați și a celor care lucrează zi de zi de în teritoriu, dar nu invers. Prioritară va fi meritocrația și creșterea unei generații noi. Resetarea FMF va duce la schimbarea rezultatelor pe plan intern, dar și schimbarea imaginii fotbalului moldovenesc pe arena internațională”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Radu Rebeja.
Acesta a subliniat că se aștepta să nu fie înregistrat în cursa electorală, ținând cont că asupra membrilor afiliați s-au făcut presiuni enorme din partea lui Leonid Oleinicenco.
„Conducerea FMF a folosit resursele administrative și a pus presiune pe membrii afiliați, iar în acest sens avem probe concrete. Eu au făcut tot posibilul să nu mai fie un alt candidat la funcția de președinte al FMF. Reprezentanții Comisiei, care a fost formată doar din angajați ai FMF, au analizat o săptămână dosarul meu și au luat decizia de a mă înregistra cu statut provizoriu. Astfel, decizia finală urmează să fie luată de Comitetul executiv al FMF. Noi nu suntem de acord cu această decizie, deoarece suntem convinși că dosarul depus este complet, în conformitate cu Statutului FMF”, a precizat Rebeja.
În acest sens, Rebeja susține că decizia respectivă va fi atacată în instanța de judecată și promite să ajungă în sala unde se va desfășura Congresul FMF.
„Suntem în plină campanie și vreau să scot în evidență fărădelegile aplicate de conducerea FMF. Decizia luată de Comisia formată din angajații FMF este ilegală și va fi acționată în judecată. Conducerea FMF este atât de previzibilă. Noi știam că vor proceda anume așa. Ei nu vor ca actualul președinte să aibă un contracandidat. Pentru că unii membrii afiliați au mizat pe mine, pe echipa noastră, au fost excluși de pe lista membrilor afiliați. Asta demonstrează că frica lor e atât de mare, încât merg la orice pentru ca să nu ajungă niciun contracandidat în sala Congresului FMF. Am citit atent decizia emisă de comisie și argumentele lor sunt de râs. Au fost excluși membri afiliați care m-au înaintat pe mine la șefia FMF. Vreau să vă mai spun că până la urmă nu este vorba de mine, ci de șansa unei echipe de a schimba în bine lucrurile.
Eu în continuare cred că avem șanse mari în această campanie din motiv că am avut multe discuții cu membrii afiliați. Indiferent dacă au semnat sau nu niște înaintări în favoarea actualului președinte FMF, noi ne dorim ca dânșii să aibă posibilitatea să-și exprime liber votul, să nu fie supuși presiunilor. Cred în continuare în șansa și echipa noastră. Pe această cale, îl invit pe domnul Oleinicenco la o dezbatere televizată, pe orice platformă vrea dânsul. Sunt gata să discut cu el despre prezentul, dar mai ales viitorul fotbalului moldovenesc”, a punctat Rebeja.
Fostul internațional moldovean, Adrian Sosnovschi, a vorbit, în cadrul aceleiași conferințe de presă, despre prioritățile echipei lui Rebeja.
„Rezultatele echipelor noastre sunt mai mult decât modeste. Asistăm la un declin continuu, iar fără schimbări radicale vom ajunge și fără fotbalul de mase, care este atât de sprijinit de actuala conducere a FMF. Astfel, noi venim cu un set de acțiuni urgente, care ne vor permite să atingem obiective reale, pentru care ne asumăm răspunderea. În primul rând, e vorba de creșterea unei generații de fotbaliști cu o cultură fotbalistică înaltă. De exemplu, e vorba de calificarea echipei naționale la un turneu final. În termen de până la opt ani, ne propunem să readucem echipa națională în top 100 al clasamentul FIFA. Până în anul 2027, ne propunem obținerea calificării echipei naționale Under 21 la un turneu final; participarea anuală a echipelor de juniori U19 și U17 în etapa de elită.
Pentru a atinge aceste obiective e nevoie de a crea un institut al echipelor naționale. Urmează ca, până în luna mai 2021, împreună cu membrii afiliați, să creăm un concept al echipelor naționale de toate vârstele și să numim un director executiv al FMF. Acesta va fi responsabil de strategie și conceptul dezvoltării echipelor naționale. În același timp, vom stabili și criteriile de selecție la echipele naționale. Vom crea un sistem de cercetare și selecție a jucătorilor, inclusiv pentru cei care, împreună cu părinții lor, au plecat din R. Moldova. Vom opta pentru o selecție competentă, transparentă și obiectivă, nu cum se întâmplă acum. Actualmente, selecțiile se fac în cabinetele „stimaților” reprezentanți ai conducerii FMF. La indicațiile lor, antrenorii erau impuși să cheme un jucător sau altul. Ulterior, ieșeau și spuneau că FMF nu are nicio atribuție față de rezultatele dezastroase obținute de naționalele noastre. Spuneau că sunt vinovați jucătorii și antrenorii. Dacă în funcția de secretar general va rămâne Nicolae Cebotari, atunci lucrurile nu se vor schimba. Vor continua abuzurile”, a precizat Sosnovschi.
La rândul său, Ion Testemițanu a vorbit de asociațiile raionale, care nu dispun de infrastructura fotbalistică necesară.
„Noi ne propunem ca, anual, să construim câte patru terenuri de dimensiuni standard în raioane. În următorii opt ani vom avera 32 de astfel de terenuri. Accesul la aceste stadioane va fi gratuit pentru școlile și cluburile de fotbal locale. Ne propunem crearea a patru centre regionale și le vom dezvolta pe cele patru existente. Vom fonda Academia Națională FMF Centru în mod prioritar. Vom revizui numărul de competiții anuale ale selecționatelor regionale. Vom propune două-trei turnee pe an, inclusiv internaționale, pentru jucătorii care la 14 ani sunt selectați. Noi propunem ca aceștia să fie monitorizați până la 17 ani și să fie convocați la aceste turnee. Așa vom ști nivelul fiecăruia. Vom institui o selecție transparentă, bazată pe criterii de concurență sănătoasă. Acum selecția e pe interese. Pentru realizarea acestor priorități trebuie să avem o relație strânsă cu asociațiile raionale, plus o colaborare cu administrația publică locală”, a conchis fostul fundaș al naționalei.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii
DOC // Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, laureat al Premiului Național 2024: „Pentru mesajul național și pentru profunzimea operei sale literare, dramaturgice și publicistice, pentru cartea autobiografică: O progenitură dușmană”