VIDEO // Agricultorii din sudul R. Moldova ar putea fi OBLIGAȚI prin LEGE să nu mai cultive PORUMB și floarea-soarelui. Vladimir Bolea: „Precipitațiile sunt la nivel de 200 - 300 mm, iar porumbul are nevoie de 580 - 600 mm ca să crească”
Agricultorii din sudul R. Moldova ar putea fi obligați prin lege să nu mai cultive anumite culturi agricole, în speță porumbul, deoarece experiența ultimilor ani arată că roada este compromisă din start. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă privind plata subvențiilor pentru anul 2022 și lansarea apelurilor de subvenționare pentru 2023.
Potrivit lui Bolea, problema agricultorilor din R. Moldova nu ar fi lipsa banilor, ci „abordarea și atitudinea”. Persoanele implicate în businessul agricol ar trebui să-și reducă pe cât de mult posibil cheltuielile și să devină competitivi.
În acest sens, agricultorii trebuie să știe din start ce culturi să planteze, în funcție de precipitațiile care cad în zonă și de posibilitățile pe care le au pentru irigare.
„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este bine ancorat în realitățile agricultorilor. Din păcate, nu rezolvă nimic abordarea privind lucrurile care sunt cerute. În toamnă, o să apară în sudul R. Moldova problema subvențiilor pentru culturile de grupa a doua: floarea-soarelui și porumbul. Pentru toată lumea este clar că, în ultimii 2000 de ani, în sudul R. Moldova precipitații sunt la nivel de 200 - 300 mm, iar porumbul are nevoie de 580 - 600 mm ca să crească”, a menționat Bolea.
Pentru a soluționa această problemă, trebuie să se intervină la nivel de lege, a spus oficialul.
„Practic, urmează să stabilim la nivel de lege dacă poți cultiva porumb într-o regiune în care precipitațiile sunt sub 500 de mm. O să ajungem la nivelul ăsta, dacă nu ai agronom să-ți spună lucrul acesta. Asta nu e de ieri. E de 2000 de ani”, a punctat Vladmir Bolea.
Vicepremierul a menționat că Guvernul a alocat recent fondului de subvenționare alte 200 de milioane de lei din fondul de rezervă, bani care vor fi distribuiți pentru acordarea ajutorului către fermierii afectați de consecințele crizelor din 2022. Astfel, fondul de subvenționare a ajuns la cifra de 1,8 miliarde de lei în acest an.
Cele cinci forme de subvenționare aprobate de Guvern vizează rambursarea accizei la motorină; ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022; subvențiile complementare; plățile directe în sectorul zootehnic; stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.
Oficialul a declarat că, în total, în ultimii patru ani, agricultorii din R. Moldova au primit circa 6,6 miliarde de lei. „Ne bucură faptul că fondul de subvenționare a crescut de la an la an, însă situația din agricultură rămâne a fi extrem de complicată și din câte vedem acești bani nu au fost utilizați prea bine pentru a produce efecte economice. Problema principală este lipsa de cooperare între agricultori, ceea ce îi face să fie supraîndatorați, lucru ce nu le permite să se dezvolte și să creacsă productivitatea”, a conchis Vladimir Bolea.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova