VIDEO // Agitație MARE la Tiraspol, după ce Chișinăul NU a prelungit autorizația pentru uzina metalurgică. Krasnoselski se ROAGĂ pentru o întrevedere cu Maia Sandu și amintește că în Transnistria „sunt oameni cărora li s-a promis o viață mai bună”
Conducerea separatistă de la Tiraspol, tot mai izolată din cauza războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, vrea negocieri directe cu președinta Maia Sandu. În acest sens, așa-zisul lider transnistrean Vadim Krasnoselski a expediat o scrisoare șefei statului pe 15 august, dar se plânge că nu a primit niciun răspuns până acum.
Acesta amintește că politicienii de la Chișinău promit, atunci când vin la putere, o viață mai bună tuturor cetățenilor, inclusiv din Transnistria, regiune în care nici măcar nu sunt lăsați să ajungă. Totodată, Krasnoselski lansează mai multe reproșuri la adresa guvernării de la Chișinău, inclusiv vizavi de faptul că prima oră la 1 septembrie va fi dedicată combatanților care au luptat în 1992 pentru independența și integritatea R. Moldova.
Potrivit scrisorii lui Krasnoselski, în ultima perioadă s-ar fi acumulat mai multe probleme, care urmează să fie rezolvate la masa negocierilor. Acesta se plânge că ar fi probleme cu aprovizionarea regiunii cu medicamente și nu este nimic clar cu prelungirea, în luna septembrie, a activității uzinei metalurgice de la Râbnița. Încă nu există permisiunea Chișinăului, dar niciun cuvânt din partea autorităților în această privință, se arată în scrisoarea lui Vadim Krasnoselski.
„E nevoie de rezolvat problemele care s-au tot acumulat din cauza R. Moldova. Deja apar noi dificultăți pentru agenții economici din stânga Nistrului, pentru cetățenii noștri. Trebuie de așezat la masa negocierilor și de rezolvat problemele apărute. Să facem viața oamenilor mai bună. Conducătorii R. Moldova, atunci când vin la putere, spun că vor face viața oamenilor mai bună, inclusiv în contextul reglementării relațiilor cu Transnistria”, și-a amintit și așa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev.
În scrisoarea adresată, Krasnoselski o întreabă pe Maia Sandu dacă are de gând să plece urechea la doleanțele cetățenilor din Transnistria. „Toate sondajele arată că cetățenii din Transnistria și R. Moldova nu doresc să fie atrași în conflictul din Ucraina și optează apăsat pentru neutralitate și pace. În același timp, politica promovată de dvs. îndepărtează R. Moldova de statutul său de neutralitate”, reproșează Krasnoselski.
„Tot ce face astăzi R. Moldova demonstrează că nu este un stat neutru. A fost adoptată o poziție antirusească. Asta creează dificultăți și în relația cu Transnistria. Eu vreau să amintesc că urmele actului terorist comis pe teritoriul Transnistriei pe 13 mai duc în R. Moldova, către serviciile speciale ale R. Moldova. E una dintre probleme care trebuie discutate”, acuză Ignatiev.
Krasnoselski este nemulțumit că prima lecție la 1 septembrie va fi dedicată combatanților care au luptat pentru independența și integritatea R. Moldova în anul 1992, într-un război pornit de separatiștii de la Tiraspol susținuți de Armata a 14-a rusă.
„Sunt oameni care au luptat împotriva noastră. Cum noi, transnistrenii, trebuie să apreciem acest gest? Iese că dvs. vă solidarizați cu cei care acum 30 de ani au pornit războiul urmările căruia nu sunt depășite nici astăzi?”, întreabă liderul separatist.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei