VIDEO // Aflat în Rusia, Dodon RECUNOAȘTE pretinsa datorie de 709 milioane de dolari față de „Gazprom”: „Datoria a fost formată pe perioada guvernărilor proeuropene. R. Moldova NU plătea atunci pentru gaze... Mai e și acel audit neclar...”
Socialistul Igor Dodon, aflat într-o vizită în Rusia, tinde să recunoască pretinsa datorie de sute de milioane de dolari a R. Moldova față de „Gazprom” și arată cu degetul spre guvernările proeuropene de la 2009 încoace. Mai mult, politicianul prorus a afirmat că, în acea perioadă, R. Moldova nu ar fi plătit pentru livrările de gaze și că „auditul neclar”, realizat acum doi ani de o companie internațională, nu ar demonstra că am datora gigantului rus doar în jur de opt milioane de dolari.
Dodon s-a lăudat, într-un interviu oferit presei din Rusia, că dânsul ar fi negociat în 2008 - 2009 un „contract favorabil” pentru R. Moldova, deși atunci R. Moldova plătea mai mult decât Germania pentru gazele naturale, potrivit afirmațiilor făcute în 2013 de către ex-premierul Vlad Filat.
Citește și: Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”
„Noi am purtat negocieri cu „Gazprom”. Ultima dată, eu am purtat negocieri cu „Gazprom” în 2008 - 2009. Atunci această datorie nu exista (709 milioane de dolari, așa cum pretinde partea rusă n.r.). Această datorie a fost acumulată în perioada când la guvernare erau partidele proeuropene. Ele au format această datorie. Maia Sandu, spicherul Igor Grosu și premierul Dorin Recean au făcut parte din acele guverne, care au format această datorie. Atunci R. Moldova nu plătea pentru livrările de gaze”, a spus Dodon.
Mai mult, acesta, la fel ca și „Gazprom”, nu recunoaște auditul internațional, care a demonstrat că datoria R. Moldova ar fi doar de 8,6 milioane de dolari.
„Mai este și acest audit neclar pe care nu-l recunoaște „Gazprom”... Trebuie de așezat la masă și de ajuns la o înțelegere. Trebuie de găsit un compromis. Poate nu 700 de milioane, poate nu opt milioane, dar trebuie de găsit un compromis și de mers mai departe. Dar, repet, această datorie, în mare parte, a fost formată pe perioada guvernărilor proeuropene, din care făcea parte și Maia Sandu”, a mai spus Dodon, fără a ține cont că cetățenii vor fi obligați să plătească cele peste 700 de milioane de dolari.
Anterior, fostul premier Vlad Filat afirma că acel contract cu „Gazprom” lăsat moștenire de Zinaida Grecianîi și Igor Dodon era păgubos pentru R. Moldova, în condițiile în care plăteam mai mult decât Germania pentru gaze.
„Nimeni nu ne face cadouri, deoarece plătim mai mult pentru gaze decât multe țări europene. Contractul a fost prelungit cu un an, dar vreau să vă spun că cei care au semnat acest contract (Zinaida Grecianîi și Igor Dodon n.r.) au negociat prost. Nu poți spune altfel când R. Moldova plătea 400 de dolari, iar unele țări - 250 de dolari”, spunea la finele anului 2013 Filat.
De menționat că auditul financiar și juridic independent al datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom” și Factoring-Finance, efectuat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, a demonstrat, potrivit ex-ministrului Energiei, Victor Parlicov, că R. Moldova nu datorează rușilor 709 milioane de dolari.
Pentru a pune punct acestui litigiu, R. Moldova a făcut în 2023 o propunere conducerii „Gazprom”. „Propunem să plătim 8,6 milioane de dolari la această etapă și toate subiectele acestea să fie închise. Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către „Gazprom”. Sunt sigur că vor fi multe discuții și negocieri la acest subiect, dar noi avem la bază acest audit”, a declarat Parlicov pe 6 septembrie 2023.
Criptomoneda, folosită la greu de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală
R. Moldova, ASIGURATĂ cu gaze naturale pentru tot sezonul de încălzire 2024 - 2025. Prețul mediu ponderat de procurare a gazelor a fost de aproximativ 509,15 euro/1 000 m3
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”