VIDEO // 41 de ambulanțe noi pentru medicina de URGENȚĂ din R. Moldova, iar pe drum sunt încă 21: „Având un parc de aproape 500 de autosanitare cu uzură de peste 70%, ne dorim ca în fiecare an să ne înnoim cu 60, 80, până la 100 de ambulanțe”
Substațiile și Punctele de Asistență Medicală Urgentă din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) s-au înnoit astăzi cu 41 de ambulanțe.
Autosanitarele, dotate cu echipamente de ultimă oră, au costat 3,5 milioane de euro și au fost procurate de Ministrul Sănătății în cadrul proiectului „Modernizarea unităților de ambulanță a CNAMUP”, finanțat în baza acordului cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”. În cadrul aceluiași proiect, urmează a fi achiziționate încă 21 de autosanitare, care vor ajunge în R. Moldova în lunile septembrie - octombrie curent.
Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, 11 dintre cele 41 de ambulanțe rămân în Chișinău, 13 au fost distribuite în regiunea de nord a R. Moldova, nouă - în Centru, iar opt - la Sud, inclusiv în UTA Găgăuzia.
„În puțin peste doi ani, parcul Dvs. s-a reînnoit în total cu 184 de autosanitare, procurate din diferite resurse”, a declarat Ala Nemerenco la ceremonia de distribuire a celor 41 de ambulanțe.
Directorul CNAMUP, Iurie Crasiuc, a precizat că noile ambulanțe sunt dotate, datorită unei colaborări cu colegii din România, la cele mai înalte standarde, iar 80% dintre acestea pleacă în centrele raionale sau localitățile rurale.
„Având un parc de aproape 500 de autosanitare, ne dorim ca în fiecare an să ne înnoim cu 60, 80, până la 100 de autoutilitare, pentru că este și firesc, având în vedere specificul activității noastre – utilizarea ambulanței în regim non-stop, condiții meteo nu de fiecare data favorabile, drumuri pe alocuri nepracticabile, deci uzura acestor autosanitare este astăzi de peste 70%”, a declarat Iurie Crasiuc.
Prezent la ceremonie, premierul Dorin Recean a declarat că asemenea evenimente ar trebuie „să devină o normalitate”, iar autoritățile vor „echipa cap-coadă tot sistemul medical, ca să putem salva fiecare viață”.
„Vom construi capacitatea de a fi la o distanță nu mai mare de 15 minute până la pacient, în așa fel încât fiecare viață care poate fi salvată să fie salvată”, a spus premierul.
Potrivit prim-ministrului, Ministerul Sănătății a beneficiat în ultimii ani de investiții care s-au ridicat la trei miliarde de lei.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei