07:11:41 24.11.2024
Stiri

Victor Chirilă, directorul APE: R. Moldova are nevoie de un nou guvern, dar NU cu orice preț

Actualitate 22.05.2020 15:28 Vizualizări4020 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă, directorul APE: R. Moldova are nevoie de un nou guvern, dar NU cu orice preț


Recent, Consiliul UE a publicat concluziile sale referitoare la Parteneriatul Estic după 2020. Potrivit acestora, în următorii ani, consolidarea rezilienței statelor Parteneriatului Estic va constitui unul dintre obiectivele primordiale ale asistenței UE. O atenție specială vă fi acordată rezilienței în domeniile democrației, societății, economiei, energiei, securității naționale, securității cibernetice, media și sănătății etc.

Este, fără îndoială, un angajament ambițios, care poate fi realizat doar având parteneri credibili în statele Parteneriatului Estic, în primul rând guverne eficiente, credibile, integre, care împărtășesc pe deplin acest obiectiv și sunt capabile să pună în practică reforme esențiale și indispensabile. Cu regret, R. Moldova are, în prezent, un guvern și o guvernare care pun în pericol reziliența democrației, economiei, societății și securității naționale.

Încălcarea metodică a principiului separării puterilor, atacurile la adresa libertății și pluralismului presei, defăimarea societății civile, șantajarea Curții Constituționale, dezbinarea societății, subminarea suveranității prin semnarea unui acord de creditare inechitabil cu Federația Rusă, denigrarea partenerilor occidentali, plasarea securității noastre energetice în mâinile regimului separatist de la Tiraspol, distrugerea credibilității politicii externe, răcirea relațiilor R. Moldova cu UE, SUA, România și Ucraina, administrarea ineficientă a consecințelor pandemiei Covid-19, toate acestea sunt dovezi concludente că Guvernul Chicu și guvernarea PSRM-PD reprezintă riscuri majore la adresa rezilienței statului R. Moldova.

Este cât se poate de clar, Guvernul Chicu nu și-ă făcut treaba și trebuie demis, însă nu cu orice preț. Fiind față în față cu pandemia și consecințele sale sociale și economice tot mai imprevizibile, cu trupe străine pe teritoriul său, cu un regim separatist determinat mai mult ca niciodată să sfideze suveranitatea și integritatea noastră teritorială, cu o societatea tot mai inegală și profund divizată, cu o securitate națională inexistentă, R. Moldova are nevoie de un guvern credibil, în măsură să facă față acestor și altor mari sfidări interne și externe.

Un guvern credibil are, însă, nevoie nu doar de miniștri integri și experimentați, ci și de o guvernare cu o autoritate morală recunoscută de majoritatea societății. Or, acest lucru presupune departajarea clară, fără echivocuri, de politicienii și partidele care au făcut din stat propria ocină, care au delapidat statul fără scrupule, care au defăimat ideea de integrare europeană, care au subminat și subminează statul de drept, care sunt finanțați din zone off-shore și de state străine...

Poate actualul Parlament să ne dea un guvern și o guvernare capabile să consolideze reziliența statului? Răspunsul este la suprafață, nu! Partidul Democrat, unicul partid care ar fi putut fi un aliat pentru partidele proeuropene, s-a dovedit incapabil să se reformeze, incapabil să se spele de păcatele trecutului. În loc să treacă prin purgatoriu, a preferat puterea și vasalitatea față de Dodon, totul pentru a se apară de justiție și a-și asigura accesul nestingherit la vechile scheme și la resursele statului.

Ce-i de făcut? În opinia noastră, doar viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate ar putea genera o soluție democratică și legitimă pentru a depăși actualul impas politic. Până atunci, în condițiile unei majorități guvernamentale tot mai șubrede, partidele proeuropene au șansa să exploateze la maximum controlul parlamentar asupra Executivului. De asemenea, ele ar putea să-l determine pe Dodon să respecte separarea puterilor în stat și să diminueze influența acestuia asupra Guvernului, apelând la Curtea Constituțională și, de ce nu, să readucă SIS-ul în subordinea Parlamentului, abrogând hotărârea Parlamentului de anul trecut prin care SIS a fost trecut în subordinea președintelui țării. Mai mult decât atât, în perspectiva viitoarelor alegeri, este important ca partidele proeuropene să renegocieze alianțele la nivel regional și local și să se asigure de pe acum de echidistanța și corectitudinea Comisiei Electorale Centrale.

Următoarea decadă nu se anunță deloc roză pentru R. Moldova, însă ea are acum o șansă firavă să o înceapă pășind cu dreptul.... Să sperăm că politicienii și partidele proeuropene nu vor rata această șansă.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md