Viceprim-ministra Gherasimov speră ca R. Moldova să deschidă primele capitole de negocieri cu UE la începutul anului 2025: „Situația din regiune ne determină să accelerăm procesele, pentru a fi pregătiți cât mai curând să aderăm la UE”
Experții Comisiei Europene le prezintă, începând cu luna februarie curent, funcționarilor din R. Moldova principalele prevederi ale legislației Uniunii Europene, pentru ca acestea să poată fi ulterior transpuse în cadrul normativ intern. După etapa de screening explicativ, urmează screening-ul bilateral, iar vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, speră ca R. Moldova să poată deschide primele capitole de negocieri cu Uniunea Europeană la începutul anului 2025.
„Situația din regiune ne determină să accelerăm procesele, pentru a fi pregătiți cât mai curând să aderăm la Uniunea Europeană. Așa cum am reușit să obținem statutul de țară candidată și să îndeplinim aproape integral cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, pentru a putea începe negocierile, așa cum – în ciuda contextului economic, social și de securitate dificil - statele membre UE au decis, în decembrie 2023, lansarea negocierilor de aderare, așa vom reuși și noi, de acum încolo, să progresăm pe drumul nostru european. Este singura cale în măsură să ne ferească, pe viitor, de crize precum cele pe care le trăim în prezent”, a declarat Cristina Gherasimov în cadrul unui interviu oferit Agenției „Moldpres”.
Potrivit vicepremierului Gherasimov, integrare europeană va aduce bunăstare, pace și securitate cetățenilor Republicii Moldova.
„Sunt convinsă că, la fel ca în România sau Polonia, în Lituania sau Republica Cehă, dar și în celelalte țări care au aderat la UE în ultimii 20 de ani, integrarea europeană ne va aduce și nouă creștere economică și oportunități de dezvoltare. Aceasta înseamnă mai multe investiții și mai multe instrumente de business pentru companiile din țara noastră, deci și perspectiva de locuri de muncă bine plătite și venituri suplimentare la buget. Iar dacă sunt bani în buget, pot fi plătite pensii, alocații pentru copii sau indemnizații sociale mai mari. De asemenea, noile state membre primesc sprijin financiar pentru a-și dezvolta infrastructura – adică drumuri noi, școli moderne și spitale la cele mai înalte standarde. La fel, integrarea europeană va pune în capul mesei legea. Vom putea, astfel, scăpa de influența toxică a celor care vor să fure banii și resursele țării și care cred că, în continuare, pot rămâne nepedepsiți. Și, nu în cele din urmă, apartenența la Uniunea Europeană ne va aduce pace și securitate pe termen lung, ceea ce ne dorim cu toții”, cităm din interviul Cristinei Gherasimov, acordat Agenției „Moldpres”.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski