Vicepremierul Spînu reprezintă R. Moldova la Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze: Parteneriatul în domeniul energetic între România și Azerbaidjan este în avantajul R. Moldova”
Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, reprezintă R. Moldova la cea de-a noua Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, care are loc în Azerbaidjan.
„Vom urma calea de diversificare a surselor de energie pentru republica noastră. M-am bucurat să văd că parteneriatul strategic în domeniul energetic între România și Azerbaidjan s-a extins. Inevitabil, acest parteneriat este în avantajul Republicii Moldova!”, a scris Spînu pe Telegram.
CITIȚI și România va cumpăra gaze din Azerbaidjan. Klaus Iohannis: „Conducta de gaz ce conectează reţeaua românească cu capitala Chişinău este pe deplin funcţională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al R. Moldova”
Oficialul de la Chișinău a discutat, la Baku, și cu ministrul Economiei, Mikayil Jabbarov, despre relațiile economice bilaterale moldo-azere, cu ministrul Agriculturii, Inam Karimov, care este și co-președinte al comisie interguvernamentale moldo-azere din partea Azerbaidjanului.
„Am vorbit despre progresele în implementarea protocolului de colaborare semnat în octombrie 2022. De asemenea, am agreat să organizăm următoarea ședință a comisiei mixte la Chișinău, în octombrie 2023. La final, am vizitat centrul de prestări servicii pentru antreprenori din Baku și am discutat cu directorul organizației pentru antreprenoriat KOBIA, Orkhan Mammadov, despre schimbul de experiențe în acest domeniu”, a raportat Andrei Spînu.
Menționăm că la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă şi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, dar şi oficiali din mai multe ţări, precum Azerbaidjan, Turcia, Italia, Marea Britanie, Georgia, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Albania, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Croaţia.
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”