20:11:46 24.11.2024
Stiri

Vicepremierul Spînu ar fi fost ÎNLĂTURAT de la procesul decizional, iar autoritățile au acceptat un TROC cu Tiraspolul în privința procurării energiei electrice: „Procuratura să ANCHETEZE așa-zisa licitație, care mai nu s-a transformat într-o schemă”

Actualitate 30.04.2022 16:15 Vizualizări10410 Autor: Vitalie Hadei
Vicepremierul Spînu ar fi fost ÎNLĂTURAT de la procesul decizional, iar autoritățile au acceptat un TROC cu Tiraspolul în privința procurării energiei electrice: „Procuratura să ANCHETEZE așa-zisa licitație, care mai nu s-a transformat într-o schemă”


Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că vicepremierul Andrei Spînu, responsabil de gestionarea sectorului energetic, ar fi fost înlăturat de la procesul decizional, după ce ar fi încercat să facă în așa fel încât energia electrică să fie procurată la un preț de circa 100 de dolari pentru un Mw/h, aproape dublu decât acum. Totul a fost stopat în ultimul moment, iar Chișinăul a reușit, în baza unei înțelegeri cu Tiraspolul, să prelungească cu o lună contractul de furnizare a energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan.

„Solicit public ca Procuratura Anticorupție să ancheteze așa-zisa licitație pentru procurarea energiei electrice, care mai nu s-a transformat într-o schemă criminală și ar fi generat niște acțiuni în detrimentul intereselor naționale. În primul rând, termocentrală Cuciurgan nu are alt cumpărător extern la energia electrică produsă, decât malul drept al Nistrului. Dar dacă nu va activa uzina metalurgică din Râbnița, atunci și pe interiorul acestei cvasi-republici cu cinci raioane consumul energiei s-ar reduce cu 40 %. Cu toate aceste, la finele lunii februarie Cuciurganul a început manevre de șantaj. A renunțat la înțelegerea inițială de prelungire cu un an a contractului de livrare a energiei electrice la prețul de 53 dolari pentru un Mw/h și a solicitat deja 76 dolari. Apropo, prețul de cost este de aproximativ 38 dolari”, a precizat Slusari.

Potrivit fostului vicepreședinte al Parlamentului, în aceste condiții era necesar ca Guvernul, fiind instituită stare de urgență, să înceapă imediat negocieri politice paralele cu Tiraspolul și cu Ucraina. „Am avut toate cărțile bune la mâna, mai ales că importuri și exporturi transnistrene fără taxe depind exclusiv de Chișinău. Centrala de la Cuciurgan nu are alți cumpărători pentru energia electrică. Direct sau prin intermediul partenerilor externi aveam suficient timp pentru a discuta cu Guvernul Ucrainei despre un preț rezonabil, mai ales în condițiile când cerere la energia electrică în țara vecină a scăzut brusc din cauza distrugerilor de război. Dar Andrei Spînu nu a avut timp în martie să discute cu Ucraina. În schimb, viceprim-ministru a admis acest dezmăț cu licitația pentru două luni, la care s-au înțeles cei din Tiraspol și Vladimir Andronache. Cuciurgan și firma lui Andronache au propus o schemă cu o oferta comună, care oscila între 96 și 97 dolari pentru un Mw/h. Adică, aproape dublarea prețului actual pe loc gol. Totul era pregătit pe fundalul discursurilor înflăcărate și cinice despre costul independenței. Domnul ministru deja vorbea neoficial cu cei din ANRE ca ei se pregătească majorarea tarifului la energia electrică până la 3,5 lei. A fost întocmită deja și nota informativă pentru ședința, preconizată pentru săptămâna viitoare. 70 de procente de energia electrică trebuia să fie furnizată de la Cuciurgan, iar 30 procente – de la compania-off-shor „Augusta”, indirect controlată de Andronache”, acuză Slusari.

Acesta a subliniat că „planul obscur” a fost blocat în ultimul moment, când până la ora X nu mai rămăsese timp. „Andrei Spînu a plecat sau a fost plecat miercuri în concediu, iar reprezentanții Guvernului și Președinției au început joi noaptea să discute direct cu cei din Tiraspol subiectul energetic. Ulterior a avut loc un „barter inegal”. Energie electrică pentru o lună, la preț relativ rezonabil, în schimbul autorizației de mediu (pentru o lună) pentru uzina metalurgică din Râbnița. Adică temporar Guvernul nostru a permis uzinei din Transnistria poluarea mediului! A ieșit foarte urât - adică pentru două luni Cuciurgan a venit cu o ofertă de 96,5 dolari pentru un Mw/h, iar pe o lună a acceptat 59,5 dolari”, a spus acesta.

Totuși, problemele cu aprovizionarea R. Moldova cu energie electrică nu au dispărut, ci se pot acutiza la 1 iunie. Asta pentru că contractul semnat cu Cuciurgan este pentru o singură lună.

„În același timp, uzina, în baza acestei autorizației provizorie, care reprezintă o aberație totală sub aspectul juridic, cu siguranța va importa deșeuri în cantități suficiente pentru aprovizionarea procesului de producere pentru un an întreg. Cu certitudinea va continua monopolizarea pieței metalului cu discriminarea și distrugerea agenților economici de pe malul drept al Nistrului. Deja am auzit că investitorii din domeniul cu capital român, după decizia de ieri a CSE, intenționează să se retragă din Moldova.

Lucrurile sunt grave. Dar cea mai importantă întrebare – ce e de făcut acum? Eu mai sper și insist ca imediat să fie demis acest ministru incompetent, îngâmfat și posibil corupt, iar mai departe să se clarifice procuratura cu el. În următoarea lună autoritățile moldovenești sunt obligați să discute prompt și profesionist cu Ucraina, probabil prin intermediul Uniunii Europene și Statelor Unite, în privința aprovizionării Moldovei cu energia electrică la un preț adecvat, care există deja în țara vecină. Este imperios necesar să reducem la minimum dependența noastră energetică de la Tiraspol, care în permanența ne șantajează prin blufuri. Iar în raport cu uzina metalurgică este important ca serviciile noastre speciale să investigheze dacă aceasta întreprindere în continuare nu este controlată sub anumite aspecte de oligarhul rus Usmanov, care a nimerit sub sancțiunile occidentale. Cel puțin, așa este ultima informație primită din Transnistria. Dacă ea se confirmă, atunci se impune retragerea autorizației provizorie și aplicarea restricțiilor pentru exportul producției acestei entității”, a punctat Slusari.

De menționat că Andrei Spînu nu a comentat, deocamdată, declarațiile lui Slusari.

Președintele Comisiei securitatea statului și ordine publică din Parlament, Lilian Carp, a recunoscut că secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au discutat cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre realizarea acestui troc reciproc avantajos - Chișinăul obține un preț redus pentru o lună la achiziția energiei electrice, iar uzina metalurgică de la Râbnița a primit autorizație temporară de mediu.

„Au fost abordate riscurile de securitate. Întâlnirea dintre Recean și Krasnoselski a fost una de pregătire a agendei vizitei reprezentanților OSCE în R. Moldova, care vor vizita și zona transnistreană. A fost abordat și subiectul energetic. Ca pentru o lună de zile să mai procurăm energie din stânga Nistrului, la aproximativ același preț. Majorarea este doar de 6 dolari. Asta va permite să nu ajungem la majorări de tarife. Au avut loc și unele cedări în privința uzinei metalurgice. Tot pentru o singură lună. Ei și-au luat angajamentul ca pe parcursul acestei luni să existe un control din partea instituțiilor de mediu din R. Moldova. Pentru a da avizele necesare. Dacă anterior cineva vizita această uzină 2 ore și ulterior semna actele, acum de 3 luni nu există aviz de mediu. S-a permis ca pentru o lună să mai funcționeze această uzină, iar nouă ne-a fost permis prețul vechi la energie electrică” a mai spus Lilian Carp.

Anterior, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că printr-o hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale s-a decis abilitarea companiei Energocom să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan achiziționarea energiei electrice, „la cel mai redus preț posibil” pentru încă o lună. Astfel, în urma discuțiilor, a fost convenit un preț de achiziție de 59,5 de dolari pentru un MW/h, cu 6 dolari mai mare față de prețul vechi.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md