21:21:04 17.01.2025
Stiri

Vicepremierul Serebrian a anunțat subiectele ce urmau a fi discutate de Chișinău și Tiraspol la întrevederea respinsă de regimul separatist: „Aveți măcar atâta bun-simț și dați un răspuns, pentru că nu aveți curajul să respingeți deschis ajutorul”

Actualitate 17.01.2025 09:25 Vizualizări1076 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Serebrian a anunțat subiectele ce urmau a fi discutate de Chișinău și Tiraspol la întrevederea respinsă de regimul separatist: „Aveți măcar atâta bun-simț și dați un răspuns, pentru că nu aveți curajul să respingeți deschis ajutorul”

Deși au ales singuri data de 17 ianuarie pentru o întâlnire în format 1+1, reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol au refuzat să vină astăzi la Chișinău pentru a discuta despre ajutorul pe care îl poate oferi R. Moldova cetățenilor din stânga Nistrului.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că Chișinăul a propus șase puncte pe ordinea de zi, toate menite să ajute cetățenii de pe malul stâng al Nistrului, aflați în pragul unei crize umanitare.

Mai exact, părțile urmau să abordeze poziția Tiraspolului față de oferta recentă a Ucrainei privind livrarea de cărbune pentru Centrala termoelectrică moldovenească, accesul ambulanțelor serviciului de sănătate public al R. Moldova în perimetrul controlat de Tiraspol, disponibilitatea Chișinăului de a prelua bolnavii gravi, care necesită îngrijiri speciale în spitalele din partea dreaptă a Nistrului, lista instituțiilor publice de sănătate, sociale, de detenție și educație care au nevoie de generatoare electrice și volumul eventual de combustibil pentru necesitățile acestora, alte necesități speciale ale instituțiilor de sănătate, educație și sociale, precum și crearea unui grup de lucru comun ad-hoc pentru coordonarea acțiunilor umanitare.

Oleg Serebrian a subliniat că autoritățile constituționale sunt gata să ofere tot ajutorul necesar concetățenilor din stânga Nistrului.

„Dacă Tiraspolul nu vrea să ne ceară ajutorul, măcar să ne lase să ajutăm. Nu împiedicați ambulanțele noastre să treacă în regiune la chemare, lăsați instituțiile medicale de acolo să se adreseze colegilor de pe malul drept pentru asistența de care au nevoie, dați voie IGSU să aducă și să instaleze generatoare în spitale și în școli, scoateți în această perioadă critică toate piedicile pe care le-ați creat în calea liberei circulații a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului! E și o regulă a situațiilor de criză umanitară – să nu fie piedici artificiale, așa încât toți cei care au nevoie de ajutor să poată veni și să ajute oamenii. Primiți ajutorul oferit atât de generos de poporul Ucrainei în aceste momente. Ei chiar știu ce înseamnă criză umanitară, ei știu ce e frig, suferință și durere. Și chiar dacă au ei nevoie mai mult ca oricine de ajutor în acest moment, s-au oferit să ne ajute, să ajute cetățenii noștri din stânga Nistrului aflați în dificultate. Aveți măcar atâta bun-simț și dați un răspuns, pentru că, înțeleg, nu aveți curajul să respingeți deschis acest ajutor”, a punctat vicepremierul Serebrian.

Potrivit oficialului de la Chișinău, condiția pusă de reprezentanții regimului separatist a fost ca această discuție, solicitată de Guvernul R. Moldova pe 9 ianuarie, să aibă loc „în mod imperativ la Tiraspol” pe 17 ianuarie.

„De ce să nu vină la Chișinău, dacă așa e firesc, după ce aproape doi ani am făcut cheful Tiraspolului și am mers la Tighina, unde jurnaliștilor noștri li se îngrădește fără nicio sfială accesul și unde mgb-ul îmi organizează adevărate băi de presă în curtea Misiunii OSCE, după fiecare reuniune? În condițiile în care se află oamenii din regiune în momentul de față, eu în locul dlui Ignatiev (Vitali Ignatiev, reprezentantul politic al Tiraspolului – n.r.) răspundeam la chemarea Chișinăului îndată, mă duceam oriunde, chiar dacă propuneam ca întâlnirea să nu aibă loc la Chișinău, ci la Vinița”, a arătat Oleg Serebrian.

Vicepremierul Oleg Serebrian a acuzat așa-zisa administrație de la Tiraspol că „servește interese străine” și reprezintă un „instrument ieftin în atingerea unor obiective geopolitice”, în detrimentul oamenilor din regiune aflați în dificultate.

„Constatăm cu regret, dar și cu nedumerire. Regret pentru că sute de mii de cetățeni așteptau această întâlnire și rezultatul ei, oameni care se află în dificultate în toate localitățile de pe malul stâng al Nistrului și din municipiul Tighina rămân și mai departe fără niciun sprijin substanțial, folosiți ca scut uman pentru regimul separatist, care servește interese străine, străine chiar și lor, celor care nu sunt decât instrumente ieftine în atingerea unor obiective geopolitice. Nedumerirea reiese din situația aproape suprarealistă, care se creează în momentul de față în jurul acestei probleme”, a afirmat vicepremierul de la Chișinău.

Aceeași sursă a ținut să sublinieze că Tiraspolul nu a solicitat ajutor Chișinăului, dar a lansat ideea unui apel comun al Chișinăului și Tiraspolului către Moscova și Kiev și a insistat pe o întâlnire Maia Sandu – Vadim Krasnoselski.

„Să fie clar: nu putea exista nicio adresare externă comună a Chișinăului și a unei părți inalienabile a teritoriului R. Moldova. Autoritățile moldovene au făcut toate demersurile necesare la vreme pentru a găsi soluții crizei care se apropia. Rămâne un mister de ce Tiraspolul nu a făcut o adresare către Chișinău de a ajuta cetățenii din partea stângă a Nistrului. Am spus public de atâtea ori că suntem gata să oferim alimente, medicamente, combustibil, generatoare, să primim bolnavi gravi în instituțiile noastre medicale, să deservim cu ambulanțele noastre raioanele din stânga Nistrului. Nu e oare o atitudine de genocid din partea celor de la Tiraspol ceea ce fac acum cu acești oameni pe care îi țin în prizonierat?”, a întrebat reprezentantul politic al Chișinăului în negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean.

Întrebat ce crede despre „gazul umanitar” anunțat de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după ce s-a întors de la Moscova, vicepremierul Oleg Serebrian a răspuns că nu știe ce înseamnă noțiunea de gaz umanitar: „O aud pentru prima dată și nu am întâlnit-o în niciun fel de dicționar juridic”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md