Vicepremierul Popescu, la București: „Cu România am fost, suntem și vom fi uniți în realizarea obiectivelor noastre comune. Avem o relație puternică, simbolică, plină cu proiecte comune ce vor lega în continuare R. Moldova de România”
R. Moldova și România au o relație „fără precedent” și un dialog diplomatic „excelent”, iar Bucureștiul este și rămâne cel mai puternic și activ partener al R. Moldova și al cetățenilor ei, au apreciat astăzi la București miniștrii de Externe ai celor două state, Nicu Popescu și Luminița Odobescu.
Vicepremierul Nicu Popescu a ținut să remarce faptul că se află astăzi în vizită la București în ajunul unei date emblematice pentru istoria românilor – 24 ianuarie, când se vor împlini 165 de la Unirea Principatelor Române.
„Cu România am fost, suntem și vom fi uniți în realizarea obiectivelor noastre comune. (...) Datorită deschiderii și dialogului constant dintre statele, societățile și guvernele noastre, putem constata că astăzi relațiile dintre noi sunt mai apropiate, mai pline de substanță, mai active și cu mai multe proiecte. Într-adevăr, avem o relație puternică, simbolică, plină cu proiecte comune care vor lega în continuare R. Moldova de România și vor ancora R. Moldova alături de statele europene alături și împreună cu România”, a punctat Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu Luminița Odobescu.
Potrivit oficialului de la Chișinău, autoritățile celor două state au făcut împreună progrese semnificative pentru a duce R. Moldova pe calea aderării la UE, obținând statutul de țară candidat, implementând cu succes a recomandările UE și reușind să fie asigurată „unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE”.
Nicu Popescu a mulțumit autorităților din România pentru „implicarea plenară” în dezvoltarea de politici la nivelul UE în beneficiul R. Moldova, cum ar fi lansarea Misiunii de Parteneriat a UE la Chișinău, aprobarea regimului de sancțiuni aplicat celor care erodează democrația în R. Moldova, accesarea de fonduri pentru fortificarea capacităților de apărare, inclusiv prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, aprofundarea parteneriatului în domeniul securității și scăderea tarifelor la roaming între R. Moldova și România.
„Am reușit, împreună și alături de România, să consolidăm dialogul R. Moldova cu NATO, o instituție care asigură pacea, securitatea și democrația pe cea mai mare parte a continentului european. R. Moldova a intensificat substanțial cooperarea cu NATO și beneficiază de contribuții semnificative de asistență din partea NATO, din partea statelor-partenere, inclusiv prin Inițiativa de Consolidare a Capacităților de Apărare și Securitate și România este unul dintre cei mai importanți contribuitori în acest sens”, a subliniat vicepremierul Nicu Popescu.
De asemenea, oficialul a apreciat „rolul crucial” pe care l-a avut Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, inițiativă lansată de România, Franța și Germania, în menținerea păcii și stabilității în R. Moldova, și a mulțumit pentru tot sprijinul oferit de România R. Moldova, inclusiv pentru construcția de poduri, grădinițe etc., adăugând că „ajutorul României este evidențiat și apreciat în mod unanim” în R. Moldova.
„Contăm și suntem siguri pe sprijinul deplin al României pentru aderarea R. Moldova la UE”, a afirmat Nicu Popescu.
Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, a reiterat faptul că „locul R. Moldova este în UE” și că România „este și rămâne cel mai activ și partener al R. Moldova și al cetățenilor ei” în acest parcurs.
„Atât alegerile prezidențiale, alături de referendumul pentru integrare europeană, cât și alegerile parlamentare de la anul viitor sunt o ocazie istorică pentru ca opțiunea proeuropeană să fie exprimată clar și de netăgăduit. România și Uniunea Europeană vă sunt ca întotdeauna alături”, a declarat Luminița Odobescu.
Ministra de Externe de la București a reiterat că România va oferi R. Moldova, care are „un avantaj major prin comunitatea de limbă”, expertiză tehnică aplicată, bazată pe experiența României în procesul de aderare, sprijin de care R. Moldova va avea nevoie în procesul de negociere pentru aderarea la UE.
„Din păcate, R. Moldova rămâne cel mai afectat vecin al Ucrainei, în condițiile în care Rusia își continuă războiul de agresiune și acțiunile sale de destabilizare”. Potrivit Luminiței Odobescu, autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să țină piept unor numeroase tentative de destabilizare în contextul războiului hibrid dus de Rusia, dar R. Moldova a rezistat, și-a consolidat instituțiile și a rămas neclintită pe drumul său european.
„Este o reușită care a venit la scurt timp după obținerea statutului de candidat pentru aderarea la UE în 2022 și care a pus R. Moldova în mod ireversibil pe un traseu care o duce către marea familie europeană, către prosperitate, dezvoltare, stabilitate și securitate. Știu foarte bine câtă muncă a stat în spatele acestui succes pentru R. Moldova. Sunt convinsă că istoria va reține semnificativ avut de actuala configurație politică de la Chișinău, personal de domnul ministru Nicu Popescu și de întreaga echipă pe care o coordonați”, a ținut să puncteze ministra Odobescu în toiul unor discuții la Chișinău despre demisia vicepremierului Nicu Popescu.
Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova a fost convocat la MAE, după ce misiunea diplomatică a răspândit FALSURI despre criza energetică: ,,Încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o"
Localitățile din Zona de Securitate vor fi asigurate cu energie electrică și gaze naturale de către Chișinău. Dorin Recean: ,,Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani"
VIDEO // Un figurant în „furtul MILIARDULUI”, reținut de Poliție. Bărbatul a participat la „spălarea” a peste două miliarde de lei