Vicepremierul Popescu deschide parantezele despre gradul de implementare a celor NOUĂ condiționalități impuse de CE: „În cadrul UE au deja loc discuții despre următorul val de EXTINDERE, iar acest val se va produce inclusiv cu aderarea R. Moldova”
R. Moldova înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește implementarea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană, care va permite lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a declarat astăzi vicepremierul Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul de Externe a făcut și o trecere în revistă a turneelor diplomatice întreprinse în ultima perioadă, în vederea informării oficialilor din cele 27 de state-membre ale UE despre implementarea condiționalităților Comisiei.
„În timpul vizitelor mele în Belgia, Franța, Malta, Suedia, Luxemburg și Danemarca, am avut oportunitatea de a discuta cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale despre progresele pe care le-am realizat în implementarea recomandărilor formulate de către Comisia Europeană, dar și despre relațiile bilaterale cu aceste țări și modalitățile de fortificarea a comerțului cu statele respective.
Prin raportul verbal, Comisia Europeană a recunoscut progresele noastre în implementarea celor nouă recomandări. În acest moment, am implementat deja în totalitate trei recomandări, avem progrese semnificative în ceea ce privește alte trei recomandări, iar pentru altele trei recomandări se constată un progres și depunem deja un efort sporit pentru a le finaliza și pe acestea cu succes”, a declarat ministrul Popescu.
Potrivit oficialului, în timpul vizitelor s-a discutat foarte mult despre următorul val de extindere al UE. „M-am bucurat să aud că și în cadrul UE deja au loc discuții despre următorul val de extindere, iar acest val se va produce inclusiv cu aderarea R. Moldova. Oficialii europeni discută activ despre cum UE ar putea propune măsuri de aderare accelerată, luând în considerare și regiunea în care ne aflăm”, a adăugat Nicu Popescu.
Un alt element important abordat de Popescu cu oficialii europeni este diplomația economică.
„Am salutat deschiderea unui oficiu al companiei daneze „Shape Robotics”, care va oferi noi locuri de muncă pentru tinerii pasionați de această industrie. Tot o companie daneză, „Tunetanken”, specializată în producerea de rezervoare din fibre de sticlă, își va mari capitalul investițional cu peste 60 de milioane de lei, ceea ce va permit deschiderea a noi 200 de locuri de muncă pentru cetățenii noștri din nordul republucii în următorii doi ani”, a conchis șeful diplomației moldovenești.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor