Vicepremierul Bolea susține unificarea USM și a UTM: „Instituțiile de învățământ există pentru copii, pentru studenți, pentru elevi, nu pentru medalii, nu pentru profesorat, nu pentru denumiri pompoase”
Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, salute discuțiile despre unificarea Universității de Stat din Moldova (USM) cu Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), care pregătește și specialiști în domeniul agriculturii, noua instituție de învățământ superior care ar putea să se numească Universitatea Chișinău.
„Eu mă bucur foarte mult că în Republica Moldova s-au început procese de unificare. Odată cu 1991, când s-a început destrămarea URSS, eu cred că în Republica Moldova acest proces de destrămare s-a dus până am desfăcut firul în patru. Adică deja era imposibil să mai existe ceva ce putea fi desfăcut și lucrurile astea toate au dus la apariția a zeci de universități. Erau foarte multe. Un număr exorbitant de universități versus potențialul de studenți pe care-l avem. Doar că universitățile trebuie să existe pentru studenți și tot ce ne interesează pe noi este calitatea predării”, a declarat Vladimir Bolea într-un interviu acordat Agenției „Moldpres”.
Potrivit oficialului din Guvernul Recean, specialistul care astăzi absolvește Universitatea Tehnică concurează, pe piața muncii, cu semenii săi din Marea Britanie, Germania, Italia etc.
„Tot ce trebuie să ne intereseze pe noi, ca cetățeni ai acestui stat, este ca tinerii care au învățat sau urmează să-și facă studiile în aceste universități să poată beneficia de calitate universitară. Va putea sau nu va putea concura pe piaţa muncii un eventual absolvent? Sau numai face facultatea în Republica Moldova și pleacă în Italia și lucrează ca muncitor necalificat? Că se numește Universitatea Tehnică, că se numește altfel, astea sunt denumiri lipsite, din punctul meu de vedere, de sens și mare semnificație. Contează calitatea predării, condițiile de predare, profesiile pe care le învață și în ce măsură tânărul specialist corespunde cerințelor zilei. (…) Instituțiile de învățământ există pentru copii, pentru studenți, pentru elevi, nu pentru medalii, nu pentru profesorat, nu pentru denumiri pompoase. Noi, de-a lungul anilor, ne-am dat prea tare sârguința pentru diferite simbolisme, ajunse sterile şi inutile. Asta nu generează rezultate pozitive și nu pregătește specialiști”, a punctat vicepremierul Bolea.
În cadrul aceluiași interviu, Vladimir Bolea aamintit despre crearea recentă la Universitatea Tehnică, unde sunt şi facultăţile cu profil agricol, a unui complex de sere superperformante, aproximativ de 1 000 de metri pătrați, care permite ridicarea nivelului de predare.
„Copiii astăzi nu mai învață pe tablouri, desene, video, dar în practică. Fac lucrări de laborator atât studenții, cât și masteranzii, și doctoranzii, pentru că agricultura nu e numai teorie, dar este teorie care trebuie demonstrată în practică ca să aibă success”, a spus el.
Tot pentru ridicarea interesului în cee ace privește studiile în agricultură, autoritățile au transmis 568 de hectare de teren agricol, care cândva au fost ale Universității Agrare, Universității Tehnice.
„De asemenea, am aprobat la nivel de minister transferarea a 1.380.000 de euro, bani care vor merge pentru modernizarea sălilor de studii, crearea laboratoarelor pe teren și pentru lucrările ce urmează să fie efectuate pe aceste 568 de hectare, astfel încât în câțiva ani să devină un laborator sub cerul deschis”, a arătat vicepremierul.
Menționăm că USM și UTM au anunțat recent că au demarat discuțiile despre o eventuală unificare a celor două instituții pentru a le salva. Învățământul superior din R. Moldova se află într-un moment de cotitură din cauza problemelor demografice și necesită fonduri suplimentare din partea statului, a declarat rectorul URM, Viorel Bostan.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”