Victima nepăsării
Atitudine // Blocată în apartament de lucrătorul social și țintuită la pat, o bătrânică din capitală striga după ajutor la vecini
Trăiește în condiții greu de imaginat. Pereții acoperiți de igrasie, praf și dezordine, iar mirosul insuportabil te alungă din apartament în câteva minute. În aceste condiții își duce traiul o bătrânică din capitală.
Fără copii și ajutor
Trecută de 80 de ani, Nelea Omelcenco își petrece restul vieții de una singură, într-o garsonieră din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău. Nu era o fire prea sociabilă și nu prea comunica cu vecinii. „Trăim în același bloc de aproape zece ani, dar nu știam nimic despre ea. Nu prea obișnuia să stea la taclale cu vecinii și nici rude nu prea am văzut să-i treacă des pragul”, ne spune una dintre vecine, Tatiana.
Bătrâna mai are doar o soră în Chișinău, dar și aceasta e trecută de 80 de ani și țintuită de boală la pat. În ultimul timp, cele două se auzeau doar la telefon.
Din spital, doborâtă de boală, acasă
Acum câteva luni, bătrâna a căzut la pat, suferind de o boală oncologică. Singura care îi trecea pragul era asistenta socială, care trebuia să o viziteze pe bătrână de trei ori pe săptămână. Zilele trecute, boala femeii s-a agravat, iar aceasta a fost internată în spital. A stat câteva zile, iar la sfârșitul săptămânii trecute, medicii de la Spitalul nr. 4 din Chișinău au externat-o și bătrâna a fost adusă acasă.
„Am rămas oripilată de felul cum o aduceau pe bătrână acasă. O țineau doi de brațe, iar ea mai nici nu putea păși. Era epuizată. Eu eram în scara blocului și măturam pe jos. Aveam cu mine o cană cu apă cu care stropeam pe jos să nu se ridice praful. Mi-a cerut o gură de apă. Avea buzele uscate și era palidă. Mă întrebam: oare așa trebuie să arate un bolnav când îl externezi din spital? Ori vine pe picioarele lui acasă, ori îl lași acolo până când se face bine, sau să-și trăiască ultimele zile acolo, sub supravegherea medicilor”, se revoltă o altă vecină a femeii, Maria.
Strigăt de durere
Adusă acasă de la spital, bătrâna a fost lăsată din nou în mizerie și fără ajutor. Stătea la pat, iar sâmbătă seară, durerea s-a agravat. Nemaiputând suporta, aceasta a început a striga după ajutor. Strigătele de disperare ale femeii au fost auzite de către o femeie, care venise în vizită la cineva dintre vecinii bătrânei.
Imediat, aceasta i-a alertat pe vecini, au chemat medicii de la Urgență, care au venit și i-au administrat femeii un calmant. Nu puteau să o lase fără ajutor, iar a doua zi au solicitat ajutor de la Direcția de Asistență Socială din sectorul Râșcani al capitalei, ca să afle că bătrâna beneficiază de câțiva ani de ajutorul unui lucrător social.
Apare și lucrătorul social
În timp ce o vecină îngrijea de bătrână, iar alta făcea ordine prin casă, apare și lucrătorul social. Supărată, aceasta a început să strige la ele, să le alunge din casă și să le învinuiască de tot răul. Mai mult chiar, le acuza că ar pretinde la apartamentul bătrânei.
De cum am văzut-o, mi-a creat un sentiment de repulsie. Cum să nu-i permiți nimănui s-o ajute pe bătrână? Ce fel de apartament? Nimeni nu pretinde la nimic. Omul e bolnav și are nevoie de ajutor. Atunci fă-o tu, de vreme ce ești obligată și plătită pentru asta… Este straniu, dar să o lași mai departe pe bătrână în asemenea condiții, e îngrozitor. Bătrâna a început iar să se simtă rău și am chemat salvarea. Vă închipuiți, a refuzat să le ofere medicilor de la salvare documentele bătrânei și extrasul din spital. A procedat absolut inadecvat. Până la urmă, am fost nevoiți să apelăm și la ajutorul poliției”, ne spune Olesea Chetrean.
„A doua zi, nu ne-a permis să intrăm la bătrână să-i ducem medicamentele necesare, să o spălăm și să o hrănim. Ne-a spus că are ea grijă. A încuiat bătrâna în casă și a plecat. Aceasta striga de durere. Am fost nevoiți chiar, asistați de poliție, să spargem lacătul și să intrăm la bătrână. Sărmănica, era sleită de puteri. Nu i-a lăsat măcar apă bătrânei. Cum ne-a văzut, a cerut să-i dăm apă”, sustine o alta femeie care și ea i-a sărit în ajutor bătrânei.
„Va fi disponibilizată în baza unui articol din Codul Muncii”
Cazul bătrânei a pus pe jar Direcția Asistență Socială a sectorului Râșcani al capitalei. Contactată de Ziarul NAȚIONAL, șefa direcției, Zinaida Plugaru, ne-a spus că este la curent cu acest caz și au rămas și ei îngroziți de ce s-a întâmplat cu bătrâna.„Am fost la fața locului și am văzut tot. Vom luat măsurile de rigoare care se impun. Acest lucrător social va fi disponibilizat, posibil chiar în baza unui articol din Codul Muncii, pentru că, una e că nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiunile de serviciu, dar alta se referă la comportamentul neadecvat de care a dat dovadă”, ne-a spus Plugaru.
În stare critică, bătrâna a fost internată zilele trecute la un spital din Chișinău unde este îngrijită și are parte de un tratament corespunzător.
ISW: ,,Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune"
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova