S-a întors la primul copil după ce l-a născut pe-al doilea
Curaj // Conștientă că poate ajunge în stradă, Elena a dat naștere și celui de-al doilea copil
A ajuns la Centrul Maternal „În brațele mamei” al Misiunii Sociale „Diaconia” din municipiul Chișinău direct de la maternitate. Nu avea unde să meargă. Cea care i-a dat viață era supărată pe fată, iar cel care i-a dăruit copilul i-a întors spatele imediat ce a aflat că așteaptă un copil. Astfel, la cei 29 de ani ai săi, Elena se pomenise singură, în stradă. Astăzi, e acasă lângă cei doi copii ai ei.
Imobilizat la pat, în grija bunicii
Avea 21 de ani când a dat naștere primului copil. Locuia modest într-un sat din nordul R. Moldova, dar, ajutată de părinți, se descurca. În urma unei intervenții chirurgicale nereușite, băiețelul Elenei a rămas imobilizat la pat și avea nevoie de ajutor și îngrijire zilnică.
Tânără fiind, la doar 21 de ani, singură, Elena s-a speriat și a plecat la muncă peste hotare. Astfel, o bună perioadă din viața primului său copil Elena a lipsit. Cea care l-a îngrijit în toată această perioadă a fost bunica.
A fugit de responsabilitate
Între timp, tânăra a făcut cunoștință cu un alt bărbat. Când i s-a părut că își aranjase viața cât de cât, Elena a aflat că este însărcinată. Bucurie mare, credea că va avea o viață nouă, va lua totul de la capăt. Fericirea femeii nu a fost împărtășită, însă, și de către bărbatul de alături, deși aceasta îi dăruise până atunci toată dragostea și atenția de care avea nevoie. A dispărut imediat ce a aflat că Elena este însărcinată. „O responsabilitate în plus”, atât a avut de comentat femeia despre tatăl copilului ei.
Deși conștientiza că îi va fi greu, Elena nu voia să renunțe la copil. „Îmi puneam speranța în Cel de Sus că va ajuta să mă descurc și voi ieși la liman”, susține femeia. Decizia a fost una complicată, deoarece Elena mai avea un copil, bolnav.
A doua șansă
De data asta, a hotărât să-și dea o a doua șansă. În momentul în care sub inimă îi creștea o nouă ființă, moartea l-a luat pe tatăl Elenei. Rămasă cu mama și primul copil, fără surse de existență, au început să apară problemele. Certurile, acuzațiile, strigătele și reproșurile potrivit cărora a hotărât să păstreze al doilea prunc, deși are deja un copil invalid, au determinat-o pe Elena să-și ia lumea în cap și să se ducă „unde-or duce-o ochii”.
Îndrumată de responsabili de la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din raion, care cunoșteau problemele din familia femeii, aceasta a ajuns la Chișinău, la Centrul Maternal. Aici a fost prima casă la care a tras după ce a ieșit din maternitate. Tot aici a învățat cum e să fii o mamă grijulie. A dat dovadă de responsabilitate și ține cont de toate recomandările, chiar și de comportament, sugerate de educatorii sociali, psiholog și preotul organizației.
Aici a învățat cum să reacționeze când copilul plânge sau e bolnav. A învățat cum să-și planifice bugetul în funcție de necesități, astfel încât să reușească să-și asigure necesarul pentru existență. Indemnizația pentru copil a păstrat-o bănuț cu bănuț. „Îmi va fi de mare ajutor atunci când nu voi mai fi la Centrul Maternal „În brațele mamei” și când va trebui să mă descurc de una singură”, susține femeia.
A mers acasă
Între timp, relația cu familia s-a îmbunătățit. După patru luni de asistare gratuită în cadrul centrului, Elena, împreună cu băiețelul ei, a hotărât să meargă acasă, unde mama și băiatul de opt ani o așteptau. Acum, tânăra mămică își crește băiatul în familie, alături de mama ei și de primul copil. „Pentru noi, este o eroină și un caz de succes”, susțin responsabilii de la centru.
„Din start am realizat că acest caz este unul mai dificil. În cazul primului copil, a fost o situație de abandon, iar acum echipa Centrului Maternal avea sarcina de a crea o legătură mamă-copil de durată și bazată pe responsabilitate. Elena a fost o mamă care, într-adevăr, a dat dovadă de grijă și dorința de a-și crește copilul sănătos și în siguranță. Am reușit să reluăm legătura cu rudele și, cel mai important, am izbutit să sudăm printr-un atașament matern legătura dintre mamă și copil”, ne-a spus coordonatoarea programului „În brațele mamei”, Mihaela Belei.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”