Patru copii și o lună la dispoziție
Trist // O familie cu patru copii din raionul Glodeni mai are o lună la dispoziție și riscă să ajungă în stradă, dacă nu-și procură o locuință
Sărbătorile sunt prilej de a reuni familiile, de veselie și relaxare. Refugiul la casa părintească poate deveni un izvor de energie. De asta și-ar dori să aibă parte și cei patru copii ai familiei Morari din raionul Glodeni.
Ani la rând, schimbul și fuga de la o casă la alta a devenit epuizantă. Mai mult, de această dată, dacă nu reușesc să-și procure o locuință a lor în termenul-limită dat pentru a elibera locuința în care stau acum, riscă să ajungă în stradă.
Condiția - până la Paști
Mariana și Ion sunt părinții a patru copii cu vârstele între trei săptămâni și 13 ani. Toți riscă în câteva săptămâni să ajungă sub cerul liber, dacă nu vor reuși să-și găsească un acoperiș deasupra capului.
„Mă culc seara și mă trezesc cu această problemă. Dar credeți că mai pot dormi, când mă gândesc la asta?”, se întreabă îngândurată Mariana. Stăpâna locuinței în care stau acum cu chirie le-a dat termen ca până de Paști să elibereze casa.
„Unde să ne ducem, ce să facem? Cel mai mic copil are împlinite câteva săptămâni. Nici botezat nu este”, ne spune mama celor patru copilași.
Crescută în internat
Mariana a rămas orfană de mică, nu are frați sau surori, iar copilăria și-a petrecut-o printre pereții reci ai orfelinatelor. De mică visa la camera, casa și brațele unui părinte iubitor, dar nu a fost să fie.
Chiar și așa, nu și-a pierdut niciodată speranța că-și va întâlni ursitul, va avea o familie unită și casa ei unde să-și crească cu drag copiii. A ajuns vremea când a ieșit din internat. Nu știa încotro s-o apuce, nu avea de la cine cere un sfat sau o mână de ajutor. Trebuia să se descurce pentru a supraviețui. Așa a vrut soarta să-l întâlnească pe Iurie. Își punea mari speranțe în viitor. S-au căsătorit, a dat naștere la doi copii, dar… nu a mai fost posibil să fie împreună.
„Consuma alcool, iar de la asta se pornesc toate problemele în familie”, oftează femeia.
Din toată dorința și necesitatea de afecțiune, Mariana rămâne din nou singură, cu doi copii în brațe.
Și-a dus copiii la internat
Și-a adunat forțele încă o perioadă, dar ajunge și ea să cedeze. Neavând niciun suport și niciun acoperiș pentru adăpost, ajunge să-și ducă copiii la internat. Inițial credea că asta va fi o soluție temporară, până ea își va acumula resurse materiale pentru o viață mai bună. Dar cât ar fi trebuit să câștige o femeie, unde ar fi putut ea munci pentru a agonisi atâția bani de câți ar avea nevoie ca să-și procure o casă a lor? De copiii din internat nu a uitat niciodată.
Îi vizita cu regularitate, iar momentele când trebuia să-i lase acolo și să vină la Chișinău erau distrugătoare pentru toți. Lacrimi și suferințe în inimile lor au curs timp de cinci ani, perioada cât au fost despărțiți.
„Nu am vrut să-i duc la internat, dar nu aveam altă posibilitate. Locuiam la gazdă și munceam la un restaurant în Chișinău. La grădiniță nu mi-i primeau, că nu erau locuri pentru cei „venetici” ca noi. Rugam stăpâna apartamentului să mai stea cu ei. În altă zi îi luam la serviciu, dar știți că nu se poate. Începusem să am probleme și la serviciu, și la gazdă. Atunci m-am văzut nevoită să găsesc altă soluție. I-am dus temporar la internatul unde am crescut și eu”, ne spune femeia.
Îl întâlnește pe Ion
Acum trei ani, Mariana l-a întâlnit pe Ion și au decis să formeze o familie. Muncesc împreună și își oferă sprijin reciproc. Nici el nu are o locuință proprie, așa că din câștigul ocazional, reușește să achite plata pentru închirierea unei locuințe. Între timp, Mariana mai dă naștere unui copil, cel de-al treilea, iar în toamna anului trecut i-a readus acasă și pe ceilalți doi de la internat.
„Bucurie mare era în familia mea. Erau și ei bucuroși, mai ales că acasă îi mai aștepta o soră de un an și jumătate. Abia atunci au simțit cu adevărat că sunt trei frați, relație înstrăinată pentru ei odată”, zâmbește Mariana.
Cei măricei sunt în clasa a VI-a și a V-a și frecventează școala din comunitate, s-au adaptat și integrat cu succes, toate din dorința de a fi acasă, de a fi în familie, lângă părinți.
Acum trei săptămâni, Mariana a mai adus pe lume o fetiță, al patrulea copil. „Ne împăcăm bine cu Ion și ne bucurăm de copiii noștri. Singura problemă e unde să locuim. Nu ne mai plângem deja că nu avem bani din ce trăi, singura sursă de venit fiind banii din indemnizația pentru copil și ajutorul social care ni s-a cuvenit, acoperiș deasupra capului de-am avea”, zice mama celor patru copilași.
Încă un pericol pentru integritatea familiei
Cel mai mult, acesteia îi este frică acum să nu rămână din nou fără copilași. Au identificat și o casă în localitate pe care ar putea-o cumpăra, dar costă cinci mii de euro, bani enorm de mulți pentru ei, în condițiile în care mama stă acasă, iar tatăl, acum o lună, s-a angajat la stâna de oi din localitate.
„Ne gândeam să luăm vreun credit, împrumut, dar cine să ți-l dea, în condițiile în care nu ai un venit stabil?”, se întreabă femeia.
Cinci mii de euro sunt o sumă mult prea mare pentru familie, dar împreună am putea lua din povara pe care o duc acum și am contribui la realizarea visului lor, cel de a avea o casă a lor.
Cei care vor să întindă o mână de ajutor și să doneze din puținii bani pe care îi au, o pot face pe contul bancar:
c.b VICBMD2x416
c.d. MD14VI000002224003349MDL
Cod fiscal: 1011620001828
CCF Moldova - Copil Comunitate Familie
Chişinău, șos: Hâncești 64/V # 28
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski