Bătută și violată de tatăl vitreg. Cum a reușit Ana să capete încredere în forțele proprii
CHINURI // La doar 14 ani, o copilă a trecut prin clipe de coșmar, chiar în casa părintească
Pentru Ana, o tânără care are 16 ani, viața începuse frumos, cu mamă și tată, acasă, într-o familie fericită. Totul s-a spulberat într-o zi. Avea doar doi anișori când tatăl ei a fost trimis la închisoare pentru furt. Rămasă singură și măcinată de gândul că va trebui să-și întrețină de una singură copila, mama acesteia a căzut în patima beției.
„Eram prea mică atunci ca să-mi dau seama de asta. Nu analizam încă ce e bine și ce e rău. Când am crescut deja, am înțeles că am o familie diferită decât a colegilor mei”, își amintește Ana.
Cu tată vitreg
La scurt timp după incidentul cu tatăl ei, mama și-a găsit un alt iubit și s-a recăsătorit. Nu peste mult timp, femeia a adus pe lume alți doi copii. Astfel, Ana s-a mai ales cu o surioară și un frățior.
Era prea mică ca să înțeleagă că frățiorii sunt de la alt tată. Îi iubea nespus de mult. Sărăcia însă a pus stăpânire în familia ei. Toate cele cinci suflete locuiau într-o odaie unde abia de încăpeau doi, într-o căsuță dintr-un sat din nordul R. Moldova.
Sărăcia și mizeria erau la ele acasă în familia copilei. Încă de mică, atunci când semenii ei se jucau, copila muncea ocazional, zilier, pentru ca să poată plăti datoria părinților, sensul vieții cărora se rezumase doar la „sticlă și pahar”.
„Nici nu vreau să-mi amintesc. A fost un coșmar pentru mine de care nu vreau să-mi mai amintesc”, susține tânăra.
Bătută din cauza a două înghețate
În una din zile, Ana revenise de la muncă și, așa cum „trebuia”, le-a dat banii părinților, nu pe toți însă. A ascuns câțiva lei într-un buzunar, voia să cumpere ceva și să-și bucure frățiorii, pentru că nu avea cine să le dea vreo bomboană sau niște biscuiți.
„Am chitit când părinții nu erau acasă și am mers la magazin să cumpăr două înghețate pentru frățiorii mei. Gândul de a-mi face frățiorii fericiți îmi lumina sufletul, doar că această bucurie s-a transformat în lacrimi”, ne spune fata.
Când s-a întors de la magazin, tatăl vitreg era deja acasă și a văzut în punguță cele două înghețate. „Am fost bătută foarte tare pentru că nu le-am dat toți banii și, chipurile, nu am fost sinceră cu ei”, își amintește cu lacrimi în ochi Ana.
Bătută și violată
Totul abia urma. Când copila împlinise 14 ani, concubinul mamei o violase. Acest incident o dus-o la gândul să se sinucidă, dar dorința de a trăi fusese mult mai puternică.
Avea nevoie de grijă, de căldură și siguranță. Se îndrăgostise de un vecin și se gândea că acesta îi va oferi tot ce avea nevoie pentru o viață liniștită.
„Ca să fug de mizeria de acasă, am început să locuiesc cu el în concubinaj. De fapt, nimerisem într-o altă capcană a sorții, pentru că acesta zilnic mă bătea pentru diferite pretexte”, oftează tânăra.
Două tentative de suicid, un viol, un avort, toate timp de un an
A rămas însărcinată și mama a impus-o să facă avort. Disperarea îi împânzea gândul, iar tristețea începu să ia tot mai mult loc din inima Anei. Gândul de a muri o pândea tot mai insistent.
Grație asistentului social din sat, care a aflat povestea tinerei și s-a implicat mult, copila a fost adusă pe drumul cel bun. Le-a fost greu, pentru că tânăra nu accepta ajutorul nimănui, nu mai avea încredere în nimeni.
Atunci, Ana a ajuns la Misiunea Socială „Diaconia”. Aici, în cadrul Apartamentului Social „Spre Independență”, alături de alte cinci adolescente, a început să învețe cum e să ai în viață o speranță. Să o crești în suflet și, zi de zi, să înveți cum e să-ți construiești în viață un drum presărat cu autonomie.
A luat totul de la capăt
„Problema fetei este neîncrederea în forţele proprii. Îi este frică până și de propria umbră. Într-o zi, mi-am dorit să o mângâi pe cap şi ea s-a speriat. Se teme când se apropie și profesoara de ea pentru ca să-i arate ceva. Aici încercăm mereu să o încurajăm, să o îmbrăţişăm. Am observat că îi plac activităţile cu psihologul, unde se implică cu tot sufletul. Ana este foarte creativă şi participă la toate activităţile din Apartamentul Social. Se agaţă cu ambele mâini de toate posibilităţile oferite de proiect”, ne spune coordonatorul proiectului, Iraida Cazac.
Vrea să devină bucătar iscusit
Pe moment, tânăra merge la școală și învață cu drag meseria de bucătar. Vrea să devină un bucătar iscusit. Deși pe față i se citește tristețea, psihologul afirmă că dorința ei de a obține ceva în viață e mai puternică decât orice amintire.
„În viață nu mi-a fost ușor, dar aici am înțeles că este posibil să capeți încredere în forțele proprii. Zi de zi învăț cum e să trăiești fără frică. Aici am găsit grijă și vreau ca, într-o zi, eu să fiu cea care va ajuta copiii aflați în dificultate”, ne spune cu speranță Ana.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani