12:40:07 20.01.2025
Stiri

Vezi ce eveniment a avut loc în Satul „copăceilor”

Economie 15.11.2015 11:00 Vizualizări3214 Autor: Ziarul National
Vezi ce eveniment a avut loc în Satul „copăceilor”

Îndeletnicire: Festivalul „Copăcel” vrea să „scoată în lume” satul Zaim din Căușeni

În această toamnă, locuitorii satului Zaim din raionul Căușeni au completat șirul festivităților cu tentă agricolă și, pe 8 noiembrie, în ziua când creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit Sf. Dimitrie, au organizat în premieră Festivalul „Copăcel”.

Sat cu tradiții în creșterea puieților

Zaimenii sunt vestiți crescători de material săditor. Majoritatea sătenilor, dacă îi vei întreba cu ce se ocupă, vor răspunde: „Cu copăceii”.

În prezent, în localitate activează 33 de gospodării țărănești care produc material săditor licențiat. În afară de aceasta, peste o sută de producători agricoli desfășoară afaceri de cultivare, altoire și comercializare a puieților de diferite specii de pomi fructiferi, inclusiv migdal, precum și a butașilor de viță-de-vie, trandafir ș.a.

Primarul comunei Zaim, Ion Veste, susține că ideea unui festival al materialului săditor a fost nutrită demult, iar în acest an autoritățile locale în parteneriat cu Asociația producătorilor de puieți de pomi fructiferi au hotărât să încerce.

„Satul nostru este renumit prin creșterea „copăceilor”, că așa sunt numiți puieții pe la noi. Cultivarea materialului săditor a devenit pentru zaimeni mai mult decât o afacere, de aceea mai toți producătorii locali au căzut de acord să scoată în lume această îndeletnicire. Mulți dintre producătorii noștri au deja un business bine pus la punct, cu clienți angrosiști și contracte serioase de livrare, dar ne-am dorit mai mult - să ne cunoască lumea, să se știe de unde vine această pasiune, să se afle și alte lucruri frumoase despre Zaim. Nu numai că aici a copilărit Alexei Mateevici, dar și că suntem un sat de gospodari”, spune Ion Veste.

Îndeletnicire de peste 50 de ani

Primarul de la Zaim afirmă că tradiția creșterii puieților de pomi fructiferi este de demult în acest sat.

„La noi se crește material săditor de vreo 50 de ani. La început au fost vreo câțiva gospodari care se ocupau de cultivarea copăceilor, iar pe urmă meseria a început să fie deprinsă de feciori, nepoți, care au avut interes. În primul rând, este interesant, astăzi la noi se fac niște lucrări de altoire care uimesc. În al doilea rând, este o afacere profitabilă. Bunăoară, puieții de pomi fructiferi, în funcție de soi, se vând la prețul de 15-25 de lei per bucată. Iar un puiet de nuc altoit poate ajunge și la o sută de lei. Bucură faptul că materialul săditor este solicitat și are cumpărători, înseamnă că oamenii se întorc cu fața la pământ și vor să-l facă roditor”, a menționat primarul.

Festivalul „Copăcel” - o încercare reușită

De organizarea Festivalului „Copăcel” la Zaim s-au bucurat nu numai producătorii de material săditor, ci și agenții economici, meșterii populari, gospodinele și copiii din localitate. Pentru că în curtea Liceului Teoretic „A. Mateevici” din sat s-a găsit loc pentru toți cei care au dorit să-și expună produsele.

Numeroase expoziții de artizanat, bucate naționale, alături de un iarmaroc de toamnă și un concert pe cinste susținut de colectivele artistice locale au creat dispoziție frumoasă și voie bună.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Sergiu Gogu, vicepreședinte al raionului Căușeni, s-a arătat mulțumit de evenimentul de la Zaim.

„A fost o încercare și, după cum s-a văzut, o încercare reușită. A fost o realizare a Primăriei Zaim, însă, judecând după rezultate, va fi nevoie de contribuția și altor autorități, raionale și centrale, ca să facem acest festival o acțiune de anvergură. De fapt, cultivarea puieților de pomi fructiferi se considera o prerogativă a zonei de nord a Republicii Moldova, dar s-a dovedit că și cei de la sud au ce arăta și cu ce se mândri. Avem toate șansele să ajungem printre lideri ai ramurii la nivel național. Iar la edițiile următoare vom fi foarte bucuroși să avem mai mulți participanți, atât din raioanele țării, cât și de peste hotare”, a afirmat Sergiu Gogu.

Vor astfel de eveniment în fiecare an la Zaim

Potrivit lui Ion Veste, cheltuielile primăriei pentru organizarea Festivalului „Copăcel” au constituit aproximativ 26 de mii de lei, dar plăcerea acestei activități a fost mult mai mare și care nu poate fi exprimată în bani.

A fost un eveniment întreprins de oameni și pentru oameni. Faptul cum a reușit ne-a făcut să-l dorim cu continuitate, or, să ajungem și la anul viitor și să ne revedem în prima duminică de noiembrie, la Festivalul „Copăcel” de la Zaim”, a relevat primarul comunei.

Lilia Grubîi

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md