Vezi ce AFECŢIUNI deshidratează pielea
Pielea uscată este o caracteristică personală şi impune un ritual de îngrijire bazat pe creme hidratante, dar poate fi şi consecinţa unei afecțiuni care implică un alt tratament.
La un moment dat, observi că pielea devine rugoasă, aspră şi apare un disconfort însoţit sau nu de iritaţii şi mâncărimi.
Iată care sunt cele mai „uscătoare” afecţiuni, cum se manifestă, care este cauza şi ce trebuie să faci ca să te fereşti de ele!
Eczemă/ dermatită
SIMPTOME: Mâncărime, inflamaţii, înroşire, pete mici roşii. Apar inflamaţii pe coate, în spatele genunchilor. Poate fi vorba de o alergie asociată cu astm.
CAUZE: Expunerea la factorii favorizanți, consumul de lapte de vacă de la vârste foarte mici, excesul de antibiotice, fumul de ţigară.
PREVENŢIE: Încurajarea alăptării cât mai mult posibil, consumul de probiotice (sana), evitarea alimentelor alergene şi a factorilor favorizanti.
TRATAMENT: Ulei de pește, de in şi probiotice. Introdu în alimentaţia zilnică fructe şi legume proaspete. Aplică unguente cu gălbenele şi cortizon.
Alergii la medicamente şi alimente
SIMPTOME: Erupţiile cutanate cu mâncărimi apar după consumul de medicamente, însoţite sau nu de umflarea buzelor, a limbii şi a fetei.
CAUZE: Sistem imunitar slăbit, predispoziţie pentru alergie la substanţe chimice, factori care duc la excitarea receptorilor nervoşi din piele.
PREVENŢIE: Depistează substanţele active din medicamentele alergene pentru tine.
TRATAMENT: Exclude medicamentele alergene! Antihistaminicele reduc mâncărimile şi erupţiile cutanate. Dacă există insuficiență respiratorie severă, mergi urgent la spital!
Afecţiuni organice
SIMPTOME: Mâncărimi cronice. Medicul trebuie să recomande investigaţii amănunţite pentru a stabili dacă este vorba de o afecţiune organică.
CAUZE: Bolile cronice de rinichi, cele hepatice, calculi biliari, deficitul de fier, cancerul, limfomul, problemele tiroidei şi diabetul.
PREVENŢIE: Renunţă la fumat, consumă mai puţine grăsimi, fă mişcare regulat şi efectuează anual analizele pentru a depista din timp afecţiunile.
TRATAMENT: Medicul recomandă tratamentul în funcţie de problemele depistate.
Anxietate
SIMPTOME: Mâncărimile pot fi date şi de tulburări obsesiv-compulsive sau depresie. Senzaţia de mâncărime este asociată stresului şi lipsei de somn.
CAUZE: Probleme cu controlul impulsurilor; scărpinatul şi zgâriatul eliberează tensiunea psihică.
PREVENŢIE: Evitarea stresului şi suportul psihologic al familiei în stări de depresie şi anxietate.
TRATAMENT: Antidepresive din plante, tehnici de relaxare, terapie antistres; medicamentele antidepresive sunt prescrise doar de medicul psihiatru.
Scabie
SIMPTOME: Apar iritaţii şi senzaţii de mâncărime la nivelul scalpului, feței, între degete şi în jurul taliei. Ele se înrăutăţesc după duşuri fierbinţi şi noaptea.
CAUZE: E o afecţiune contagioasă produsă de acarianul sarcoptul scabiei. Se transmite prin atingere şi dormitul în acelaşi pat cu o persoană infestată.
PREVENŢIE: Evitarea contactului cu persoane infestate (care prezintă simptomele menţionate mai sus).
TRATAMENT: Necesită medicaţie. Se aplică loţiuni şi creme prescrise de medic, precum și antihistaminice pentru calmarea mâncărimilor.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski