Vezi câteva lucruri interesante despre ţigări
Percepţia lumii asupra fumatului s-a schimbat dramatic în ultimul secol. Obiceiul era considerat cândva chiar bun pentru sănătate, însă astăzi, pe baza cercetărilor făcute până acum, fumatul este considerat un viciu care te poate ucide, pe tine dar şi pe cei din jur, putând duce la declanşarea multor boli. Iată câteva lucruri interesante despre ţigări, potrivit Listverse:
1. Ţigările fac obiectul celor mai multe contracte de vânzare-cumpărare de pe planetă, aproximativ un trilion (o mie de miliarde) fiind vândute dintr-o ţară în altă în fiecare an. Tutunul reprezintă una dintre cele mai mari industrii din lume, cu o cifra globală de peste 400 de miliarde de dolari.
2. Conţinutul de nicotină din multe mărci de ţigări este în creştere. Spre exemplu, conform unor studii, între 1997 şi 2005 cantitatea de nicotină din ţigările Camel şi Doral a crescut cu 11%.
3. Fabricile de ţigări din Statele Unite fac mai mulţi bani din vânzările către diverse ţări de pe glob decât din vânzările către americani.
4. Mărcile americane Marlboro, Kool, Camel şi Kent deţin 70% din piaţa globală a ţigărilor.
5. Ţigările conţin arsenic, formaldehidă, plumb, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac şi 43 de substanţe cancerigene.
6. Ureea, o substanţă conţinută de urină, este folosită pentru a adaugă „aromă” ţigărilor.
7. În cele mai multe ţări de pe glob, vârsta necesară din punct de vedere legal pentru a cumpăra ţigări este 18 ani, ridicată de la 16 ani, în timp ce în Japonia vârsta minimă este de 20 de ani.
8. Interzicerea fumatului în locurile publice din unele ţări a dus la o scădere a numărului de clienţi în baruri şi restaurante.
9. Potrivit cercetătorilor, un fumător pierde, în medie, 14 ani din viaţă din cauza fumatului. Acest lucru nu înseamnă însă neapărat că un fumător va muri mai tânăr.
10. Ţigările pot conţine mai mult de 4.000 de ingrediente care, când sunt
arse, pot produce peste 200 de compuşi chimici. Iar mulţi dintre aceştia au fost legaţi de deteriorări la plămâni.
11. Statele Unite reprezintă singura zonă din lume în care procentajul femeilor fumătoare (22%) este mai aproape de cel al bărbaţilor fumători (35%). Europa are o diferenţă mai mare - 46% dintre bărbaţi fumează, comparativ cu 26% dintre femei. În restul lumii mai puţine femei fumează, comparativ cu bărbaţii. În Africa, 29% dintre bărbaţi au acest viciu comparativ cu doar 4% dintre femei, iar în sud-estul Asiei 44% dintre bărbaţi fumează faţă de 4% dintre femei.
12. Nicotina ajunge la creier în 10 secunde după ce fumul a fost inhalat. Aceasta a fost găsită în fiecare parte a corpului, inclusiv în laptele matern.
13. O ţigară poate conţine şi 20% zahăr, iar mulţi diabetici nu ştiu de acest lucru.
14. Ţigările light sunt mai nocive decât cele normale. Cancerul pulmonar apare mai rapid la fumătorii care aleg aceste ţigări.
15. Sistemul imunitar al fumătorilor trebuie să muncească mai intens în fiecare zi decât cel al celor care nu au acest viciu. În consecinţă, sângele unui fumător conţine mai puţini antioxidanţi, deşi sistemul imunitar al unei astfel de persoane poate fi mai rapid în a răspunde atacului unui virus, datorită naturii mai active.
16. Unele persoane (în special bărbaţii) pot fi excitate la vederea unei persoane care fumează (de obicei femei). Aceste persoane sunt puţine însă.
17. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 25% dintre ţigările vândute în lume sunt traficate.
18. Mulţi fumători îşi formează acest obicei în adolescenţă, înainte de a avea vârsta necesară legal pentru a cumpăra ţigări.
19. Fumătorii spun în general că simt diverse efecte în urma fumatului: relaxare, calm, stimulare, concentrare, vigilenţă şi altele. De fapt, fumatul produce efecte diferite la fiecare persoană, în funcţie de ce aşteptări are fiecare de la ţigări.
20. Mai multe ingrediente active şi metode speciale proprii producţiei ţigărilor fac ca nicotina din ţigări să fie mult mai puternică decât cea din tutun (plantă).
Sursa: sanatate.bzi.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md