VEȘTI BUNE de la Summitul de la Riga pentru R. Moldova
Un amendament de ultim moment la proiectul declarației finale a Summitului Parteneriatului Estic de la Riga aduce vești bune pentru R. Moldova, Georgia și Ucraina, transmite Radio Europa Liberă.
Potrivit sursei citate, noul text a fost negociat în ultimele ore dinaintea reuniunii și include o referință la „aspirațiile europene și opțiunea europeană”.
Formula pare să fi fost acceptată și de cei care ar fi avut obiecții față de punerea unui accent prea mare pe speranțele de aderare la Uniunea Europeană nutrite de unele țări partenere, mai notează sursa.
„Participanți la summit recunosc aspirațiile europene și opțiunea europeană a partenerilor vizați, așa cum este prevăzut în acordurile de asociere”, se spune în noul proiect de declarație.
„Moldova, Ucraina și Georgia exprimaseră nemulțumiri față de proiectul inițial, care nu menționa aceste aspirații. Celelalte țări partenere sunt Republica Belarus, Armenia și Azerbaidjanul. Unele țări nordice ale Uniunii Europene precum Lituania, Polonia și Suedia ar fi muncit din greu în ultimele săptămâni pentru a introduce în text rândul lipsă. Promotorii acestei schimbări spun că a existat o înțelegere între țările Uniunii Europene să se evite o declarație care fie ar merge mult mai departe, fie ar fi un pas înapoi față de declarația summitului precedent al Parteneriatului Estic, de la Vilnius, din 2013. Așa încât proiectul textului nou pentru summitul de la Riga a ajuns să semene mult cu cel de la Vilnius”, precizează Radio Europa Liberă.
Deși Berlinul și Parisul par să fi acceptat noua formulă, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a accentuat astăzi că „Parteneriatul Estic nu este un instrument al extinderii Uniunii Europene”, mai transmite sursa citată.
„Apariția în proiectul rezoluției finale a Summitului Parteneriaului Estic a acestei sintagme, care recunoaște aspirațiile europene ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei, este nimic altceva decât rezultatul unor eforturi susținute ale diplomaților acestor trei țări, dar și ale diplomaților din Polonia, Țările Baltice, România care au făcut lobby pentru interesele țărilor care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat, pentru Ziarul NAȚIONAL, analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, „apariția acestui pasaj vorbește despre faptul că, deși UE este obosită de valurile de extindere care au avut loc în ultimul deceniu, în interiorul UE continuă să persiste înțelegerea faptului că această pauză pe care o ia este una temporară și va veni timpul când problema extinderii va fi pusă în toată plinătatea sa pe tapet”.
„Din acest punct de vedere, putem spune că Summitul de la Riga doar că fixează faptul că UE în formula ei actuală dorește o pauză în ceea ce privește politica de extindere, dar această pauză nu înseamnă o finalitate în ceea ce privește extinderea UE. Trebuie să fim conștienți de faptul că vor veni timpuri mai bune pentru noi”, a spus Anatol Țăranu.
În capitala Letoniei, Riga, a început astăzi Summitul Parteneriatului Estic, programul Uniunii Europene de cooperare cu şase republici foste sovietice. Reprezentanții Uniunii Europene se întâlnesc cu liderii din R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Ucraina. Întâlnirile au loc pe fondul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, după anexarea Crimeii de către Moscova.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”