Veste IMPORTANTĂ pentru notari, avocați și executori judecătorești
Notarii publici, executorii judecătorești și avocații nu vor mai beneficia de reducere de 50 la sută la achitarea primei de asigurare obligatorie de asigurare medicală (AOAM). Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.
Potrivit ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, reducerile la achitarea primei în sumă fixă vizează persoanele neangajate, fără un venit stabil, în scop de protecţie socială doar a categoriilor de populaţie cu venituri mici. „Având în vedere că notarii publici, executorii judecătoreşti, avocaţii nu reprezintă pătura socială defavorizată, prin modificările propuse va fi înlăturată această inechitate socială”, a specificat ministrul.
Până în anul curent, notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii achitau prima AOAM în mărime integrală.
O altă modificare ține de faptul că, gravidele, parturientele şi lăuzele neangajate, deţinătoare de terenuri agricole, ar putea fi asigurate medical din contul statului. O prevedere în acest sens a fost inclusă în proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
„Prin această modificare, persoanele menţionate mai sus vor fi egalate în drepturi cu categoriile de persoane asigurate din contul bugetului de stat, atât pentru perioada pre, cât şi postnatală. Astfel, va fi înlăturată încă o inechitate socială care există între femeile gravide, îndeosebi în zona rurală”, a menţionat ministrul Sănătăţii în şedinţa Executivului.
Pe moment, gravidele, parturientele şi lăuzele neangajate, care deţin terenuri agricole, achită prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă.
Proiectul de lege urmează a fi remis Parlamentului spre examinare şi adoptare.
O altă modificare a Legii fondurilor AOAM pentru curent, aprobată azi de Cabinetul de miniştri, prevede micşorarea cu câte 13 milioane 114 mii de lei a veniturilor şi, respectiv, a cheltuielilor fondurilor de asigurare medicală obligatorie. Modificarea este dictată de nivelul de realizare în anul curent a indicatorilor legaţi de debursări, stabiliţi de comun acord de Banca Mondială, Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în cadrul implementării proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii în Republica Moldova”. Astfel, transferurile de la bugetul de stat către fondurile AOAM pentru 2015 au fost micșorate cu peste 13 milioane de lei.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”