15:05:43 08.10.2024
Stiri

Veste proastă pentru acoliții lui Putin din R. Moldova. Liderul de la Kremlin a ajuns la fundul sacului și se gândește să ÎNCHEIE războiul, conform unor documente secrete. Când ar urma să pună punct agresiunii împotriva Ucrainei

Actualitate 08.10.2024 10:51 Vizualizări617 Autor: ZiarulNational
Veste proastă pentru acoliții lui Putin din R. Moldova. Liderul de la Kremlin a ajuns la fundul sacului și se gândește să ÎNCHEIE războiul, conform unor documente secrete. Când ar urma să pună punct agresiunii împotriva Ucrainei


Economia Rusiei se confruntă cu dificultăți mult mai mari decât par la prima vedere, iar aceste provocări l-ar putea constrânge pe Vladimir Putin să pună capăt războiului împotriva Ucrainei până în 2025, potrivit economistului Anders Åslund, citat de Fortune.com. Informațiile despre o posibilă intenție a Kremlinului de a încheia conflictul militar au apărut după ce spionajul ucrainean a intrat în posesia unor documente rusești, care indică presiuni economice și financiare tot mai mari, arată Antena 3 CNN.

Într-o analiză recentă, Åslund a studiat impactul profund al sancțiunilor economice occidentale și al regresului tehnologic asupra Rusiei, subliniind că țara este pe drumul către o perioadă de „stagnare”. Potrivit estimărilor sale, sancțiunile reduc anual PIB-ul Rusiei cu aproximativ 2%-3%. „Situația se va înrăutăți pentru Putin și poate îi va bloca campania de agresiune împotriva Ucrainei”, a avertizat economistul.

Citește și: Kremlinul a alocat 100 de MILIOANE de euro în vederea compromiterii referendumului privind aderarea la UE și înlăturarea Maiei Sandu: „Ne confruntăm cu o strategie înfricoșătoare: exploatarea fricii – în special a fricii de război"

Un alt factor esențial îl reprezintă documentele obținute de serviciile secrete ucrainene, care sugerează că Kremlinul își propune să pună capăt războiului până la sfârșitul anului 2025. Åslund susține că, deși aceste informații nu pot fi verificate în totalitate, „acest scenariu ar avea sens”, având în vedere presiunile economice tot mai mari asupra Rusiei.

Unul dintre efectele sancțiunilor impuse de Occident este „inflația ascunsă” din Rusia, care a forțat guvernul să apeleze la rezervele financiare pentru a face față cheltuielilor.

Citește și: VIDEO // Toată REȚEAUA lui Șor, DECONSPIRATĂ. Oamenii simpli, care se bucură de o remunerare de 1 800 de lei, riscă să ajungă la ÎNCHISOARE. „E vorba de 130 lideri teritoriali, 1927 președinți de sector, 50 000 de activiști și 70 000 de simpatizanți”


Kremlinul a încercat să limiteze deficitul bugetar la 2% din PIB (aproximativ 40 de miliarde de dolari), însă rezervele lichide din fondul național au scăzut la 55 de miliarde de dolari în martie 2024. Åslund avertizează că aceste rezerve ar putea fi epuizate până anul viitor, lăsând Rusia într-o situație financiară extrem de dificilă.

Regresul tehnologic al Rusiei este un alt factor care agravează situația economică. Sancțiunile occidentale au restricționat accesul la echipamente și tehnologii avansate, iar invazia Ucrainei a provocat un exod de creiere, mulți cercetători și oameni de știință renumiți alegând să părăsească țara. Acest fenomen subminează capacitatea Rusiei de a inova și de a rămâne competitivă pe plan internațional.

Un alt sector afectat grav de război este cel al exporturilor de arme, care s-au prăbușit din cauza nevoilor urgente de pe frontul din Ucraina. Mașina de război a lui Putin se confruntă, de asemenea, cu o lipsă acută de forță de muncă, cauzată de exodul rușilor și de pierderile umane semnificative din conflict. Aceste dificultăți fac imposibilă mobilizarea de noi soldați, limitând astfel capacitatea armatei ruse de a susține operațiuni pe termen lung.

Åslund estimează că Rusia va cheltui aproximativ 190 de miliarde de dolari pentru război în acest an, echivalentul a 10% din PIB. În acest context, el subliniază că Kremlinul nu mai are opțiuni viabile de a reduce cheltuielile, cu excepția celor militare, ceea ce pune și mai multă presiune asupra bugetului.

Institutul pentru Economiile Emergente al Băncii Finlandei a publicat recent un raport care prognozează o încetinire dramatică a creșterii economice a Rusiei în următorii ani. Potrivit acestui raport, creșterea economică a Rusiei va scădea la doar 1% în 2025 și 2026, față de 3,5% în acest an. Această încetinire este atribuită investițiilor masive în sectorul militar și lipsei accesului la tehnologie și echipamente occidentale.

De asemenea, raportul subliniază că „condițiile din economia de război a Rusiei s-ar putea schimba brusc”, în special din cauza lipsei forței de muncă și a incapacității de a cumpăra piese de schimb și echipamente noi din Occident.

De menționat că Rusia cheltuiește în jur de 100 de milioane anual de dolari pentru a destabiliza situația din R. Moldova. Doar în septembrie au fost alocate 15 milioane de dolari, pentru implementarea unei campanii de compromitere a referendumului constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md