Veste bună pentru PROFESORI: MEC promite majorări salariale de la 1 ianuarie 2024. Ministrul Perciun: „Știm solicitările sindicatelor și muncim pentru a atinge acel nivel”
Salariile angajaților din domeniul educației vor crește de la 1 ianuarie 2024, a anunțat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Oficialul a evitat să spună cu cât vor fi majorate salariile profesorilor, întrucât discuțiile la acest subiect nu au fost finalizate, însă a lăsat să se înțeleagă faptul că autoritățile vor ține cont de solicitările sindicatelor din domeniul educației.
„Suntem în proces de negociere cu sindicatele, pe de o parte, și cu Ministerul Finanțelor, pe de altă parte, pentru a putea răspunde așteptărilor salariale ale cadrelor didactice în următorul an. Lucrăm pe bugetul anului 2024 și sperăm ca, aproape de finalul lunii noiembrie, să avem o viziune și o cifră clară privind majorările salariale care vor avea loc începând cu anul 2024. Noi știm care sunt solicitările sindicatelor și muncim pentru a atinge acel nivel”, a declarat ministrul Dan Perciun la o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat rezultatele din primele 100 de zile ale mandatului său la conducerea Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
Menționăm că, în cadrul unei întâlniri recente cu conducerea MEC, sindicatele din domeniul educației au solicitat majorarea cu cel puțin 20% a salariilor cadrelor didactice.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, Dan Perciun a promis că munca profesorilor va fi debirocratizată, în acest sens fiind deja creat un grup de lucru care va prezenta soluții în scurt timp.
„Până la finalul lunii decembrie, ar trebui să avem o claritate cum trebuie făcută debirocratizarea în sistem, ce trebuie eliminat pentru ca profesorii să aibă mai mult timp pentru elevi și să petreacă mai puțin timp cu hârtiile”, a afirmat ministrul.
CITIȚI și NOU // Cursuri de formare continuă pentru cadrele didactice direct în școli: MEC anunță lansarea proiectului-pilot „Investim în profesori”, în valoare de 6 milioane de lei
Aceeași sursă a punctat că profesorii vor fi scutiți de obligativitatea de a „prezenta cecuri pentru fiecare carte cumpărată” din suma acordată de stat pentru achiziționarea materialelor didactice, decizia urmând să fie aprobată pe 1 noiembrie curent.
Ministrul Perciun a amintit că, în primele 100 de zile de mandat, a reușit să majoreze de la 25 la 50% sporurile specifice pentru cadrele didactice – pentru controlul caietelor, laboratoare, dirigenție etc., guvernarea a alocat 450 de milioane de lei pentru plățile unice de 5 000 și, respectiv, 3 000 de lei în sistemul educației, „cea mai mare plată în interesul cadrelor didactice acordată vreodată”, iar echipa de la minister se gândește în prezent la un mecanism de protecție a profesorilor, inclusiv împotriva violenței.
Printre obiectivele Ministerului Educației și Cercetării se mai numără creșterea prestigiului profesiei de cadru didactic, cursuri de formare continuă pentru profesori în cadrul programului numit „Investim în profesori”, cu o valoare de 6 000 000 de lei, îmbunătățirea condițiilor de activitate a acestora și de studiu pentru elevi etc.
Precizăm că un profesor începător din R. Moldova are în prezent un salariu net lunar de circa 6 700 de lei pentru o normă didactică, iar un profesor cu experiență - de la 9 000 la 9 500 de lei.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”