Veste BUNĂ pentru pacienții cu boli rare: Statul va acoperi tratamentul medicamentos pentru mai multe maladii


Statul va extinde cu 25%, până în anul 2028, acoperirea tratamentului medicamentos specific și a serviciilor de reabilitare pentru mai multe boli rare, comparativ cu anul 2023. Este vorba despre aciduria organică, febra mediteraneană familială, hemofilia, fibroza chistică etc. Totodată, în R. Moldova vor putea fi diagnosticate încă 30 de maladii rare în următorii patru ani.
Acest lucru este prevăzut în Programul național privind bolile rare pentru anii 2024 - 2028, aprobat astăzi de Guvern.
Documentul mai prevede creșterea cu 25% a numărului maladiilor rare depistate până în anul 2028, dar și majorarea cu 25%, până în anul 2028, a numărului de medicamente utilizate pentru tratarea maladiilor rare și reducerea ratei mortalității premature cauzată de aceste boli.
Totodată, în următorii patru ani va fi creat un sistem integrat de servicii medicale pentru bolile rare, conform standardelor europene.
Potrivit Ministerului Sănătății, actualmente în Republica Moldova pot fi diagnosticate și monitorizate practic integral maladii rare precum Fenilcetonuria, Miodistrofia Duchenne și Maladia Wilson – Konovalov. După modelul acestor boli, urmează a fi dezvoltat un sistem de diagnostic timpuriu al multor erori înnăscute de metabolism, prin implementarea unui screening neonatal extins pentru maladiile metabolice ereditare (acidurie metilmalonică, glutarică, galactozemie etc.), imunodeficiențe primare, amiotrofie spinală.
În total, urmează a fi extins spectrul de diagnostic și monitorizare a circa 30 de maladii.
Menționăm că în Republica Moldova sunt înregistrați aproximativ 2 500 de pacienți cu boli rare, dintre care mai mult de jumătate sunt copii, arată datele Institutului Mamei și Copilului (IMC). Ministerul Sănătății a alocat, pe parcursul anului 2023, circa 61,5 milioane de lei pentru tratamentul a 1 082 de persoane diagnosticate cu 11 maladii rare, precum hemofilie, artrită juvenilă, hipertensiunea pulmonară, epidermoliză buloasă, colită ulceroasă, diabet insipid etc.











































































