Veste bună pentru moldovenii care muncesc în Italia: Vor beneficia de pensii și garanții sociale în baza Acordului în domeniul securității sociale, încheiat între autoritățile de la Chișinău și Roma
Cetățenii Republicii Moldova, care muncesc în Italia, vor putea beneficia legal de pensie pentru limita de vârstă, pensie de dizabilitate, indemnizație pentru accidente de muncă sau boli profesionale, dar și de pensie de urmaș, luând în considerare perioadele lucrate în ambele state.
Mai exact, cetățenilor moldoveni care au lucrat în ambele state le vor fi cumulate perioadele de muncă pentru a se califica la pensie.
Astfel, cetățenii R. Moldova cu cel puțin 15 ani de contribuții totale în ambele state vor fi eligibili pentru pensie pe teritoriul Republici Moldova.
Aceste lucruri sunt fixate în Acordul dintre Republica Moldova și Italia în domeniul securității sociale, ratificarea căruia a fost aprobată astăzi de Guvernul de la Chișinău.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat la ședința de Guvern că Italia a semnat, în ultimii 20 de ani, doar două astfel de acorduri - cu R. Moldova și cu Albania.
CITIȚI și OFICIAL // R. Moldova plătește pensii pentru numeroși cetățeni stabiliți peste hotare, cei mai mulți în Germania și România: Ce state transferă bani în R. Moldova pentru pensiile cetățenilor care locuiesc la noi
Datorită acestui document, procesul de solicitare a prestațiilor devine mai accesibil și mai puțin costisitor pentru cetățenii moldoveni cu dreptul la pensii italiene, care au reședința în Republica Moldova. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în Italia pentru a depune cererea. Cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în Republica Moldova.
Acordul dintre Republica Moldova și Italia în domeniul securității sociale a fost semnat la Roma, pe 31 octombrie curent.
Menționăm că Republica Moldova a încheiat în total 18 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale: cu România, Republica Portugheză, Republica Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Austria, Republica Estonia, Republica Cehă, Republica Polonă, Ungaria, Regatul Belgiei, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Elenă, Republica Italiană, Regatul Spaniei și Republica Letonia.
În prezent, acorduri similare sunt negociate cu Franța, Canada, Slovacia, Slovenia, Cipru, Albania și Ucraina.
Marcel Ciolacu, discuție la telefon cu Donald Trump despre consolidarea relațiilor româno-americane: „Sunt întru totul dedicat dezvoltării Parteneriatului nostru Strategic”
Mai mulți bani pentru reparația drumurilor, pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și pentru împădurire: Guvernul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2024
FOTO // „Sala Unirii” și aula „Constantin Noica”: DRRM a renovat încă două spații educaționale la USM. Rectorul Șarov: „Mai mult decât simple săli de curs. Ele reprezintă un simbol al angajamentului continuu față de educație și identitatea națională”