„Veselia”: „Dansul popular este o boală”
Apreciere // În cei aproape 60 de ani de existență, Ansamblul „Veselia” a adunat numeroase premii și a participat la sute de concerte organizate în toată lumea
„Cel mai bun ansamblu de dansatori pe care i-am văzut vreodată”. Asta a spus Mihai Petre, juratul de la „Românii au talent”, despre Ansamblul „Veselia”, atunci când cei aproape 50 de dansatori au jucat ca pe jăratic pe scena concursului. Dansatorii au impresionat printr-un dans popular, viu și „fierbinte”. Sunt amatori și au profesii variate, iar pasiunea pentru dansul popular i-a unit pe toți. Membrii formației au de la cinci la 60 de ani și sunt între ei prieteni, cumetri, soți. Iurie Prodan, unul dintre cei mai buni și „bătrâni” dansatori ai ansamblului, crede că viața lui ar fi tristă, dacă nu ar fi dansurile.
Domnule Prodan, de aproape 30 de ani sunteți în Ansamblul „Veselia”, iar recent v-ați filmat și în spotul promoțional „Ia Mania”, unde, alături de Nicu Bajurea, ați invitat oamenii la festival...
Da, dansul popular e o boală de care greu scapi. Eu cred că noi facem un lucru măreț și bun, păstrăm tradițiile noastre, nu doar dintr-o zonă oarecare a republicii, ci din toată țara. Suntem veseli și asta redăm spectatorilor. Suntem bucuroși când denumirea noastră chiar aduce veselie.
„Veselia” va împlini curând 60 de ani de activitate și are peste 100 de dansatori în colectiv. Ce ar mai fi de spus despre „Veselia”?
Suntem dansatori amatori, din diferite pături sociale. Cel mai tânăr dansator are cinci ani, iar cel mai bătrân – 60 de ani. Avem boboci, care încep să danseze de la trei ani, apoi avem grupa pregătitoare, grupa de bază și veteranii. Avem dansuri din diferite zone și de la diferite etnii: rusesc, ucrainean, găgăuz, polonez, spaniol, mai multe.
Ansamblul „Veselia” a devenit mai popular după evoluția de la „Românii au talent”?
Da, ne-a crescut popularitatea mult mai mult în România, o țară mare ne cunoaște. Suntem invitați acolo, dăm spectacole și suntem bucuroși că aducem veselie în lume. Pentru un dansator, cea mai mare performanță e să aducă bucurie oamenilor. Acest focar de energie ni se dă de la conducătorul nostru, Gheorghe Ivanov.
Pe lângă dans, mai aveți vreo meserie?
Eu sunt agent imobiliar. Dansul pentru mine înseamnă o pasiune, dar și o boală. Pot renunța la multe lucruri, dar la dans – niciodată.
Am observat că dansurile dumneavoastră sunt povești, fiecare dintre ele spune câte o istorie... Cine este „baba”, de exemplu?
Da, conducătorul nostru este un showman, el vede câte o poveste în fiecare dans popular. El este olarul, iar noi suntem lutul. „Baba” este mama fetiței care a dansat cu noi, iar feciorul meu dansează și el în ansamblu. În centru l-ați văzut pe soțul „babei”. Eu am o fetiță de doi ani și jumătate pe care o aduc tot aici.
Sunteți o familie mare la „Veselia”, aveți aici și cumetri, nănași, soți?
Exact. Sunt și cumetri, și soți, și soții, pot spune că avem aici familii întregi.
Unde poate să vă găsească publicul?
Dansăm mai mult peste hotare, acolo avem turnee. Oamenii însă pot veni la spectacolele noastre, iar noi îi așteptăm cu drag.
Ce simțiți atunci când, după un dans epuizant, transpirați și, cu ochii sclipind, stați în fața publicului pentru aplauze?
O satisfacție enormă, că ne-am împlinit scopul pe care ni l-am pus: să aducem bucurie spectatorilor. Chiar dacă ei cumpără acele bilete la spectacolele noastre, să spună că „aș da și mai mult, numai să mai vin o dată ca să văd spectacolul”.
Vă mulțumim!
Venea din Slovacia și a vrut să intre în R. Moldova cu o armă nedeclarată, dar i-a fost confiscată la vamă
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
De la vulnerabilitate, la incluziune: Asociația PRODOCS oferă sprijin pentru copiii din centrele de plasament