Verdictul CSP, după ce Eduard Harunjen a cerut anularea cererii sale de demisie din funcția de procuror general, pe care a semnat-o în 2019. „Cererea a fost viciată de acel context”; „Vreți să reveniți la perioada statului capturat?”
Fostul procuror general, Eduard Harunjen, a solicitat, la ședința de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), anularea cererii sale de demisie pe care a semnat-o personal în iulie 2019, pentru a putea fi repus în funcția de șef al Procuraturii Generale.
În discursul susținut în fața membrilor CSP, Harunjen a explicat faptul că și-ar fi dat demisia în 2019, la scurt timp după ce puterea fusese preluată de Blocul „ACUM” și Partidul Socialiștilor, ceea ce a determinat fuga liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, din R. Moldova, pentru a „scoate de sub lovituri” Procuratura Generală și a evita „un colaps” al instituției.
Eduard Harunjen a mai declarat că, pe 16 noiembrie curent, a expirat termenul în care Președinția urma să-i răspundă la cererea sa de anulare a decretului prezidențial din 2019 prin care a fost demis, dar nu a primit niciun răspuns, fapt ce îi oferă dreptul să meargă în instanța de judecată pentru a cere restabilirea sa în funcția de procuror general.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, membru al CSP, i-a atras atenția lui Harunjen că decretul prezidențial de demitere a sa a fost semnat în baza cererii de demisie pe care el a semnat-o: „Eu înțeleg că vreți să reveniți la perioada statului capturat din perioada lui Plahotniuc...”.
„Cererea de demisie a fost viciată de acel context”, a răspuns Harunjen, cu referire la declarația aprobată de Parlament în acea perioadă cu privire la statul capturat, care nu a fost pusă în aplicare niciodată.
CSP a luat act de cererea lui Eduard Harunjen și a stabilit că acest caz urmează a fi tranșat în instanțele de judecată.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român