20:49:22 22.11.2024
Stiri

Verdictul Comisiei de la Veneția: Interzicerea simbolurilor NEOIMPERIALE rusești pe teritoriul R. Moldova, inclusiv așa-zisa panglică bicoloră Sf. Gheorghe, dar și literele „Z” și „V”, este legitimă

Actualitate 25.10.2022 12:26 Vizualizări1241 Autor: Vitalie Hadei
Verdictul Comisiei de la Veneția: Interzicerea simbolurilor NEOIMPERIALE rusești pe teritoriul R. Moldova, inclusiv așa-zisa panglică bicoloră Sf. Gheorghe, dar și literele „Z” și „V”, este legitimă


Comisia de la Veneția consideră legitime modificările legislative operate în primăvară de Parlamentul R. Moldova, prin care au fost interzise simbolurile neoimperiale rusești, inclusiv așa-zisa panglică bicoloră Sf. Gheorghe, dar și literele „Z” și „V”, care se asociază cu agresiunea Rusiei în Ucraina.

Comisia de la Veneția a făcut public luni Avizul pe marginea modificărilor operate în Codul serviciilor media audiovizuale și în alte acte normative prin care au fost interzise simbolurile utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Citește și: Panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”, INTERZISĂ în R. Moldova: „Aceste simbolistici militare au ajuns sinonime cu MOARTEA. Aceste semne au ajuns să glorifice războiul. Un simbol al uciderii oamenilor nevinovați - copii, femei, bătrâni”

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, atât modificările respective din legislația națională, cât și avizul Comisiei de la Veneția intervin într-un moment istoric dificil, pe fundalul unui război sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei, care generează și un șir de provocări pentru securitatea și ordinea publică a R. Moldova.

„Din concluziile Comisiei de la Veneția, reținem că, de principiu, statele nu pot fi împiedicate să adopte o legislație internă prin care ar fi prohibite anumite simboluri, numai că, în contextul în care această prohibiție interferează cu dreptul la libertatea de exprimare. În cazul modificărilor corespunzătoare ale legislației din R. Moldova, Comisia constată că aceste cerințe au fost întrunite. Aceasta a venit și cu un șir de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului normativ din materie, de care se va ține cont în contextul următoarelor intervenții realizate în actele normative respective”, a adăugat Litvinenco.

Deși este destul de reticentă în alte situații când a fost modificat cadrul normativ care a afectat libertatea de exprimare a persoanelor, în cazul de față Comisia de Veneția a reținut că „în contextul specific, este plauzibil să se susțină că afișarea simbolurilor folosite de forțele armate ruse în actualul război ar putea produce un pericol actual și imediat de dezordine și amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a drepturilor refugiaților ucraineni de război și că există o nevoie socială presantă de a impune interzicerea unei astfel de folosiri de simboluri și atribute”.

„Comisia de la Veneția a luat notă de urgența chestiunii din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar în timpul interviurilor la Chișinău, autoritățile au clarificat reprezentanților Comisiei în mod convingător că utilizarea tot mai mare a simbolurilor în cauză a dus la creșterea tensiunilor în societatea moldovenească, care a cerut o reacție rapidă a legiuitorului”, a mai declarat ministrul Litvinenco.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md