Veniturile reale din sectorul HORECA, ascunse de autorități? Înțelegerea la care au ajuns fiscul și reprezentanții restaurantelor și hotelurilor din R. Moldova
Serviciul Fiscal de Stat va implementa în următoarele luni un program de conformare voluntară în privința contribuabililor din domeniul HORECA (hoteluri, restaurante și cafenele), în mod special a agenților economici care prestează servicii de alimentație publică.
Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Valeriu Vlas, și reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a localurilor de agrement din Republica Moldova (Asociația MĂR), care a avut loc la finele săptămânii trecute.
Valeriu Vlas a amintit discuțiile purtate din anul 2022 între cele două părți și a apreciat deschiderea Asociației MĂR de a contribui la transparentizarea activității agenților economici din acest domeniu.
„Serviciul Fiscal de Stat apreciază disponibilitatea Asociației de a informa agenții economici despre necesitatea de a transparentiza în continuare activitatea lor. În susținerea acestei abordări, venim cu propunerea inițierii unui program de conformare voluntară pentru anul 2023. Încurajăm agenții economici din domeniul HORECA să pună accentul în special pe indicatorul ce vizează salariul mediu”, a declarat directorul adjunct al SFS, dl Valeriu Vlas.
Programul de conformare lansat de fisc are la bază o analiză a contribuabililor care prestează servicii de alimentație publică prin intermediul subdiviziunilor de tip cafenea, restaurant, cofetărie, patiserie, pizzerie.
În rezultatul analizei efectuate, s-a stabilit că, din totalul contribuabililor analizați în anul 2022, circa 27% declară un salariu mediu lunar mai mic decât salariul minim în sectorul real stabilit în mărime de 3 500 de lei pentru anul trecut, 49,74% declară un salariu mediul lunar inferior decât media pentru eșantionul examinat în valoare de 4 072 de lei, iar 87,95% declară un salariu mediu lunar inferior salariului mediu stabilit pentru anul 2022 pe ramura „restaurante și alte activități de servicii de alimentație”.
Menționăm că salariul mediu lunar pe economie pentru anul 2022 a constituit 9 900 lei, iar câștigul salarial mediu lunar brut în domeniul restaurante și alte activități de servicii de alimentație pentru anul 2022 - 6 589 de lei, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania