Venituri, dar şi cheltuieli mai mari pentru populația R. Moldova
În primul trimestru al anului curent, venitul mediu lunar al unei persoane din R. Moldova a fost de 1 650 de lei, în creștere cu peste cinci la sută față de perioada similară a anului trecut.
Plăţile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit pentru cetățenii R. Moldova – peste 40 la sută din veniturile totale disponibile. Pensiile, alocațiile și alte prestaţii sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 20 la sută, iar veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 16 la sută din veniturile populaţiei.
De asemenea, și transferurile bănești din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17 la sută din totalul veniturilor.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), populația din localitățile urbane a avut în primul trimestru al anului curent un venit cu peste 600 de lei mai mare comparativ cu veniturile oamenilor din mediul rural.
Cei de la sate, potrivit acelorași date, sunt dependenți într-o proporție mai mare de transferurile din afara țării, ponderea acestora fiind de circa 25 la sută, față de peste zece la sută în cazul populației din mediul urban.
Cât privește cheltuielile, acestea au fost în medie de peste 1 700 de lei lunar, mai mult cu peste patru la sută față de perioada similară a anului trecut.
Cei mai mulți bani sunt cheltuiți pentru consum alimentar, întreținerea locuințelor, îmbrăcăminte și încălțăminte. Alte cheltuieli au fost pentru sănătate, transport, comunicații, învățământ etc.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei