Venirea pe lume a unui pui de pudu în Argentina oferă speranţă pentru salvarea acestei specii
Un pui de pudu s-a născut într-un parc zoologic din Argentina la începutul acestei luni, oferindu-le oamenilor de ştiinţă şi ecologiştilor şansa de a studia şi de a colecta date despre acest mic cerb enigmatic, informează Reuters.
Cu o greutate de doar 1,21 de kilograme, delicatul şi sensibilul pui de pudu, un mascul cu pete albe, a fost botezat Lenga, după denumirea unei specii de copac endemic din pădurile Patagoniei din Chile şi Argentina.
„Este un animal foarte enigmatic, nu este uşor de observat”, a declarat Maximiliano Krause, îngrijitorul lui Lenga la Fundaţia Temaiken, o organizaţie nonprofit dedicată conservării speciilor sălbatice.
Pudu este una dintre cele mai mici specii de cerb din lume şi creşte până la o înălţime de 50 de centimetri şi până la o greutate de 12 kilograme.
Lenga, care a ajuns abia la o fracţie din acea greutate, potrivit lui Maximiliano Krause, îşi petrece timpul explorând parcul alături de mama sa, Chalten, şi de tatăl lui, Nicolino. Lenga este alăptat primele două luni până când va putea suporta o dietă erbivoră.
După aceea, Lenga îşi va pierde petele albe care îl ajută să se camufleze în mediul înconjurător. Potrivit lui Maximiliano Krause, culoarea pestriţă îl ajută pe puiul de cerb să se ascundă atât de prădătorii din timpul zilei, cât şi de cei din timpul nopţii. La vârsta de aproximativ un an, cerbilor pudu le cresc coarne care ajung până la 10 centimetri.
Pudu sunt greu de prins şi aleargă în zig-zag atunci când sunt urmăriţi de prădători. Micul cerb este ameninţat, de asemenea, de câinii sălbatici şi de speciile introduse în sudul Argentinei şi Chile. Doar 10.000 de pudu au mai rămas în sălbăticie, iar specia e clasificată ca aproape ameninţată cu dispariţia de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
„Naşterea puiului de pudu este în mod evident o bucurie pentru noi”, a declarat Cristian Guillet, director al operaţiunilor zoologice din cadrul Fundaţiei Temaiken.
Cristian Guillet a spus că Lenga îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să cerceteze şi să adune date care vor contribui la eforturile de conservare ale pudu şi altor cerbi din Patagonia, cum ar fi cerbul huemul.
„(Această naştere) oferă speranţă pentru salvarea lor de la extincţie”, a mai spus Cristian Guillet.
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”