Care este PREȚUL CORECT la carburanți? Veceaslav Ioniță a ANALIZAT cele trei perioade ale pieței produselor petroliere din R. Moldova. De la „DEZMĂȚUL” petroliștilor, la „revenirea lentă la normalitate”
Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că analiza datelor din ultimii 10 ani scoate în evidență trei perioade distincte alei pieței produselor petroliere din R. Moldova - piața prețurilor aproape corecte, dezmățul petroliștilor și revenirea lentă la normalitate.
Potrivit acestuia, prima perioadă - piața prețurilor aproape corecte, a ținut până la mijlocul anului 2014. „Pare straniu, dar este caracterizată de o corectitudine a operatorilor pe piața produselor petroliere. Se vede strâns legătura dintre prețul la petrol pe piețele internaționale și prețul benzinei în Moldova. Prețurile erau aproape de cele corecte, iar în perioade de criză, când aveam o creștere bruscă a prețului la petrol pe piețele internaționale, petroliștii noștri chiar vindeau sub prețul corect, pentru a diminua șocul de majorare. Lăudabil”, apreciază Ioniță.
Dezmățul petroliștilor, în opinia expertului, a început în a doua jumătate a anului 2014, odată cu prăbușirea prețului la petrol pe piețele internaționale și a durat până la începutul anului 2016, când Guvernul a înțeles că este necesar de intervenit urgent pe piață.
„Și asta pentru că dezmățul a trecut toate limitele. Dacă media adausului petroliștilor pentru 10 ani a fost de 3,8 lei la litru, atunci în perioada dezmățului, în plină criză, ei au considerat că pot stoarce din moldoveni și 6-7,5 lei la litru de benzină. În această perioadă, prețul la petrol pe piețele internaționale s-a prăbușit de 2,5 ori, de la 110 USD/Barrel, la 45 USD/Barrel. Însă noi nu am simțit această scădere spectaculoasă, deoarece plăteam pe benzină cu 3-5 lei mai mult decât trebuia”.
Revenirea lentă la normalitate a avut loc după intervenția Guvernului. „Chiar dacă nu este cea mai reușită și poate fi contestată, totuși trebuie să recunoaștem că piața revine încet, încet la normalitate. Prețurile aproape că se apropie de cele corecte. Însă această revenire la normalitate are loc pe fundalul creșterii prețurilor la petrol pe piața internațională, care s-a majorat de la 45 USD/Barrel, până la 80 USD/Barrel. Această majorare a prețurilor a trezit un val enorm de nemulțumire și este foarte greu de explicat la oameni că acum este totul corect, după ce am avut perioada neagră a pieței produselor petroliere în anii 2014-2016”.
Economistul explică și cum a calculat prețul corect la carburanți. „Prețul corect l-am calculat după formula: (Prețul Petrolului)+(Impozitele TVA&Accize)+(Costurile și profiturile petroliștilor, rafinării, transportatori, distribuție). Costurile și profiturile petroliștilor în SUA pentru ultimii 10 ani au fost de 45% din media prețului la petrol, cea ce la realitățile Moldovei înseamnă 3,05 Lei/Litru. Să nu uităm că prețul la petrol în SUA este mai mic decât în Moldova, respectiv și adaosul petroliștilor este mai mic. La noi petroliștii au adăugat, în medie, 4,05 Lei/Litru. Altfel spus, noi am plătit în medie cu un leu mai mult pentru benzină”, a mai spus Ioniță.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski