03:26:03 23.11.2024
Stiri

Veaceslav Negruța explică: Ce nu este în regulă cu creditul oferit lui Dodon de către Moscova și cu rectificarea bugetului de stat?

Economie 18.04.2020 18:24 Vizualizări6940 Autor: Ziarul National
Veaceslav Negruța explică: Ce nu este în regulă cu creditul oferit lui Dodon de către Moscova și cu rectificarea bugetului de stat?


Președintele Igor Dodon era gata să danseze tananica pe masa prezidențială doar pentru faptul că un acord de credit a fost semnat de către un funcționar de la Ministerul Finanțelor din Federația Rusă și Ambasadorul lui Dodon la Moscova, Andrei Neguța.

Nu există prea multe dubii că atât Guvernul, cât și Parlamentul lui Dodon, în regim de urgență, în zilele de după Paște, vor aproba și vor ratifica acest acord atât de dorit de Dodon. Dar câtă bucurie și ce urmează să ne demonstreze Dodon atunci când și Guvernul de la Moscova va aproba (nu e clar când) și Duma de stat va ratifica acest acord (Duma din cauza epidemiei nu funcționează). Între timp, Dodon va mai trimite câteva pocloane până înțelegerile lui cu Putin vor deveni realitate, iar resursele financiare vor intra în bugetul de stat. Deși Dodon deja pe 17 aprilie a enunțat că acesta ar fi „primul suport financiar concret oferit din exterior țării noastre în această perioadă de criză”. Un alt fals în zi de vineri, în Săptămâna Patimilor.

Ce nu-i așa cu acest credit pentru Dodon, dacă e să comparăm cu declarațiile acestuia din decembrie 2019 încoace?

1. Acordul de credit este pentru o sumă totală de 200 de milioane de euro. Nu pentru 500 de milioane.

2. Suma de 200 de milioane nu este prima tranșă, ci suma totală.

3. Creditul va fi oferit doar dacă nu vor exista datorii neachitate pentru credite față de F. Rusă sau față de băncile din Federația Rusă, oferite cu garanția de stat a Federației Ruse sau asigurate de o societate pe acțiuni „Российское агенство по страхованию экспортных кредитов и инвестиций”. Mare atenție la această prevedere.

4. Aceste 200 de milioane sunt divizate în două tranșe prevăzute a fi debursate în 2020.

5. Prima tranșă de 100 de milioane va fi transferată în termen de până la 30 zile din ziua intrării în vigoare a Acordului de credit (adică după finalizarea procedurilor interne de aprobare și ratificare a acordului de către guverne și, respectiv, parlamente), dar nu înainte de semnarea unui alt acord tehnic și de efectuare a plăților.

6. A doua tranșă de 100 de milioane de euro va fi acordat nu mai târziu decât 31 octombrie 2020. Evident, ținta creditului este rezultatul electoral al unui candidat la prezidențiale.

CITIȚI și DEZAVANTAJ // Creditul oferit de ruși, un CAL TROIAN pentru R. Moldova. Expert economic: „Profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”

7. Art. 3(3) prevede, cu abatere de la obiectul acordului de credit, angajamentul autorităților din R. Moldova de a acorda acces companiilor din Federația Rusă la proceduri de achiziții publice de bunuri și servicii. De parcă până în prezent ar fi fost interzisă participarea. Această prevedere este mai largă și, de fapt, presupune aranjamente de achiziții pulbice (bunuri, servicii și lucrări) de la anumite companii din Federația Rusă.

8. Creditul va fi pentru 10 ani, iar începând cu 15 martie 2021 va începe achitarea acestuia o dată la fiecare jumătate de an (15 martie și 15 septembrie) în sume egale și în 20 de plăți separate.

9. Rata dobânzii este de 2% anual la un credit în euro. De fapt, acest credit pare a fi cea mai scumpă resursă creditară pe care R. Moldova o contractează în această perioadă. Resursele creditare aprobate de FMI pentru R. Moldova în sumă de echivalent a 235 de miloane de dolari SUA vor fi mai ieftine și pentru o perioadă de 30 de ani. Iar resurse în euro puteau fi accesate de R. Moldova mai ieftin de la Bruxelles, dacă erau făcute și solicitările respective.

10. În cazul întârzierii cu 10 zile a plăților de rambursare și deservire a creditului, suma respectivă se consideră restantă și se va aplică o penalitate cu o rată de 3% pentru perioada de întarziere (150% la rata inițială de 2%).

11. Acordul se consideră intrat în vigoare din ziua recepționării prin canalele diplomatice a confirmărilor despre realizarea procedurilor interne (aprobare și ratificare a acordului). Deci, președintele Dodon iar a avut un fals-start și mai urmează câteva repetări pentru vizibilitate, a președintelui și a „spijinului real” care deocamdată e doar angajament.

CITIȚI și DOC // Dodon poate răsufla ușurat. După patru luni, Rusia a deblocat ÎMPRUMUTUL de 200 de milioane de euro pentru R. Moldova. Ambasadorul Neguță a SEMNAT Acordul de creditare. Ce prevede documentul și când trebuie să întoarcem BANII rușilor

Deci, Dodon și-a tras un credit pentru această perioadă electorală, așa cum a promis încă la sfârșit de 2019. Doar că mai urmează niște proceduri până când vine primul euro de la Federația Rusă. Acest credit din Federația Rusă a fost inclus în bugetul 2020, când bugetul a fost adoptat în 2019, ca sursă de finanțare a unei părți din circa 5 miliarde din deficitul bugetar de 7,4 miliarde de lei.

La rectificarea bugetului 2020, Guvernul a anunțat majorarea deficitului bugetar de la 7,4 la 16,2 miliarde lei. Iar premierul a declarat că jumătate din acest deficit va fi acoperit din resursele creditare de la FMI și de la Federația Rusă, adică peste 8 miliarde de lei (4+4 miliarde de la fiecare).

Dar, atenție: creditul rusesc (o parte) deja era inclus în finanțarea deficitului inițial de 7,4 miliarde de lei. Majorarea la 16,2 miliarde ar necesita adițional 8,8 miliarde, dintre care peste 4 miliarde ar veni de la FMI zilele următoare. Și restul de unde? Că doar nu mai poate fi iar creditul rusesc, deja inclus o dată, să mai fie iar desenat ca sursă de finanțare a deficitului. Privatizările? Să le vedem în cifre la nota explicativă care lipsește deocamdată la rectificare bugetului 2020.

Ar ieși dublă contabilitate. Iar Dodon ar putea avea amețeli de la atâtea pocloane pentru o singură promisiune. Cea rusească.

Text de Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md