Vaticanul a dezvăluit în premieră ce proprietăți imobiliare are în întreaga lume
Vaticanul a publicat sâmbătă, pentru prima dată, informații despre deținerile sale imobiliare, mai mult de 5.000 de proprietăți, ca parte a celor mai detaliate dezvăluiri financiare realizate vreodată, conform Reuters.
Informațiile apar în două documente, o situație financiară consolidată pentru 2020 pentru Sfântul Scaun și primul buget public pentru Administrația Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA).
APSA, un fel de birou de contabilitate generală, administrează proprietăți imobiliare și investiții, plătește salarii și acționează ca un birou de achiziții și un departament de resurse umane.
În cele două documente – fiecare cu un număr fără precedent de diagrame, grafice și hărți – și două interviuri explicative, Vaticanul oferă peste 50 de pagini de material financiar.
Bugetul APSA de 30 de pagini arată că deține 4.051 proprietăți în Italia și aproximativ 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele din întreaga lume.
Doar aproximativ 14% din proprietățile italiene au fost închiriate la tarife de piață, în timp ce celelalte au fost închiriate la tarife reduse, multe pentru angajații Bisericii. Aproximativ 40% erau clădiri instituționale precum școli, mănăstiri și spitale, potrivit Mediafax.
Documentele arată că APSA deține investiții în proprietăți din zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne și Paris.
O clădire din districtul South Kensington din Londra a adus pierderi enorme după ce a fost cumpărată de către Secretariatul de Stat al Vaticanului ca investiție în 2014.
Proces din cauza achizițiilor
Marți, procesul a 10 persoane legat de respectiva achiziție, inclusiv un cardinal proeminent, începe la Vatican. Cei 10 sunt acuzați de infracțiuni financiare, inclusiv delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare și abuz de serviciu.
Părintele Juan Antonio Guerrero, șeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului (SPE), a declarat pentru site-ul oficial Vatican News că imobilul va fi vândut în curând.
O declarație financiară consolidată separată pentru Sfântul Scaun emisă sâmbătă a arătat un deficit de 64,8 milioane de euro în 2020, în scădere față de 79,2 milioane în 2019.
Bugetul Sfântului Scaun include administrația centrală a Bisericii Romano-Catolice, cunoscută sub numele de Curia, care supraveghează guvernarea celor 1,3 miliarde de credincioși, reprezentanțele sale diplomatice globale și operațiunile media.
Orașul Vatican, ce include muzeele Vaticanului și banca Vaticanului, are un buget separat.
Pentru a acoperi deficitul din 2020, aproximativ 50 de milioane de euro au fost preluați din Peter’s Pence, un fond de donații care îl ajută pe papă în activitate.
Pandemia COVID-19 a lovit puternic veniturile Vaticanului în 2020.
Bazilica Sf. Petru și Muzeele Vaticanului, care au primit aproximativ 6 milioane de vizitatori plătitori în 2019, au fost închise sau doar parțial deschise o mare parte din 2020.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”