Varză murată la butoi. REȚETĂ secretă ungurească
Fără doar și poate, gospodinele din Ungaria sunt renumite pentru talentul lor în bucătărie. Deși gândul ne fuge pentru prima data la faimoșii kurtos kalacs sau langosii cu brânză și smântână, puțini știu că vecinii noștri dețin secretul murăturilor. Astfel, astăzi îți prezentăm rețetă ungurească pentru varză murată la butoi, care da, e atât de bună de te lingi pe degete și, ce-i drept, parcă nu îți vine să spui asta prea des despre murături, însă rețeta aceasta este excepția de la regulă.
Este perioada în care ne pregătim pentru iarnă, iar dacă încă nu ai pus varză la murat, garantăm că mâine dimineață îți vei face drum la piață pentru a cumpăra cele necesare. Nu o mai lungim și îți prezentăm în continuare cum să pui varză la butoi, după rețeta ungurească.
Cum pregătești butoiul
Acesta trebuie curățat bine, după care trebuie așezat pe fundul lui câțiva butuci de lemn, peste care se pun mai multe condimente precum crenguțe de cimbru, piper și mărar uscat. Peste condimente pui morcovi, rădăcini de țelină în felii rotunde și rădăcini de hrean, tăiate pe lungime. Dacă vrei ca varza să aibă o culoare rozalie, adaugă și sfeclă roșie, iar dacă îți dorești să fie galbenă-aurie, adaugă boabe de porumb.
Cum pregătești varza
Tăie fiecare varză de la cotor, scobește puțin și adaugă un pic de sare, după care adaugă-le în butoi, cu cotorul în sus. Apăsa-le bine și pune un grătar de lemn deasupra lor, presat la rândul lui cu două pietre de rău de granit. Totul se acoperă cu un șervet mare (curat) și se lasă așa două zile.
Cum pregătești saramura
Cea mai simplă parte – amesteci apă și sare și torni compoziția peste varză. Te asiguri că grătarul de lemn și pietrele sunt fixate bine și pui capacul.
Secretul stă în faptul că în următoarele zile varza trebuie pritocită de câteva ori (de trei sau patru ori în prima săptămână, mai exact). Cum faci asta? Simplu: iei spuma care s-a făcut, apoi scoți pietrele și grătarul, le speli și le usuci. Folosești o cârpă uscată pentru a șterge pereții și marginea butoiului și apoi iei un furtun gros și lung, îl bagi în moare, îl strecori printre verze și sufli cu putere în el.
Ce spui de rețeta ungurească pentru varză murată la butoi? O vei încerca sezonul acesta?
Sursa: casepractice.ro
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei