Varianta propusă de Zelenski pentru intrarea Ucrainei în NATO înainte de încheierea războiului cu Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că o invitaţie de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica iniţial doar teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, urmând să fie extinse apoi la alte zone ale teritoriului ucrainean, dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia.
Volodimir Zelenski a afirmat, într-un interviu acordat postului de televiziune american CBN News, că invitaţia ar trebui să fie „emisă pentru toată Ucraina - frontierele sale recunoscute internaţional”, scrie Agerpres, preluând Reuters.
Kievul vrea să abordeze o eventuală negociere a păcii cu Rusia de pe o poziţie solidă şi având garanţii de securitate suficiente, iar pentru Ucraina o invitaţie de aderare la NATO este de departe cea mai bună garanţie contra Moscovei.
Mai multe ţări din Alianţa Nord-Atlantică, în frunte cu SUA, sunt totuşi reticente faţă de luarea acestei „decizii monumentale”, aşa cum a calificat-o un diplomat de la Bruxelles.
Oficialităţile americane recunosc, în cadru privat, că este puţin probabil ca o asemenea invitaţie să fie lansată cu doar câteva săptămâni înaintea începerii celui de-al doilea mandat de preşedinte deţinut de Donald Trump.
Această decizie va lua timp şi subiectul nu va fi abordat cu adevărat decât în 2025, înaintea Summitului NATO de la finalul lunii iunie de la Haga, apreciază un alt diplomat.
Însă până atunci, este necesar să se reflecteze asupra garanţiilor pe care NATO, sau cel puţin unii dintre membrii săi, le-ar putea oferi Ucrainei.
În campania electorală, Donald Trump a promis că dacă va ajunge la Casa Albă va face pace în Ucraina „în 24 de ore”, dar nu a explicat concret cum va realiza acest lucru.
Unele ţări europene din NATO nu exclud trimiterea de trupe în Ucraina, de exemplu pentru a supraveghea punerea în aplicare a unei eventuale încetări a focului, au indicat diplomaţi europeni.
Totuşi, o asemenea discuţie nu a avut loc la NATO, ci doar între aliaţii europeni.
Noul PREȘEDINTE al Consiliului European, António Costa, „sprijină din toată inima drumul european al R. Moldova”. „Am convenit să începem cât mai repede implementa programului de creștere economică susținut de UE”
VIDEO // Marcel Ciolacu, după ce România a primit undă verde pentru aderarea la spațiul Schengen: „E o victorie a dreptății și demnității naționale, dar și un semnal clar că nu vom accepta să fim cetățeni de mâna a doua în Europa”
Mesajele oficialilor UE, după decizia privind aderarea României la Schengen: „Pe deplin în Schengen – acolo unde vă este locul”