Valeriu Saharneanu // Trump revine la Casa Albă. Ce dispare în Europa?
După o noapte de veghe, Europa s-a ales cu un nou președinte al Statelor Unite ale Americii.
Europa și-a început ziua de 6 noiembrie cu vestea că Donald Trump, fostul cel de-al 45-lea președinte, devine actualul cel de-al 47-lea al SUA, iar Statele Unite s-au cufundat în noapte și au plecat la culcare cu ea. Abordăm evenimentul din perspectiva Europei, pentru că facem parte din Europa, cel puțin geografic, și suntem pe cale să facem parte și politico-economic, iar Statele Unite au fost timp de mai bine de un secol aliatul și partenerul ei principal.
Îngrijorarea Europei este dacă „noul” Trump la Casa Albă va fi mai cooperant și mai „blând” cu ea decât „vechiul” Trump, cel de până la 2020. Îngrijorarea Europei este și mai mare dacă luăm în considerare războiul de foc aprins de Rusia într-un capăt al ei și cel hibrid desfășurat de aceasta cam pe tot cuprinsul continentului.
Până azi, Europa și țările din prima linie a frontului de rezistență împotriva agresiunii ruse, între care Ucraina și Republica Moldova, s-au bazat pe ajutorul substanțial al Statelor Unite și pe aura ei de primă putere militară și economică a lumii. Ce va face Trump în continuare cu referință la această criză profundă și de durată? La mitingul din această dimineață de consemnare a victoriei în alegeri, Trump a spus că America nu numai că nu va face războaie, ci, dimpotrivă, le va opri pe toate cele pornite.
Despre războiul Rusiei în Ucraina spunea în campanie că îl va opri în 24 de ore. Întrebarea este cum? Cedând lui Putin Ucraina și spațiul post-sovietic la care acesta pretinde sau cerându-i să revină cu trupele în spatele propriilor frontiere și să respecte dreptul suveran al statelor la libera alegere a sistemului de guvernare și libera aliere internațională, cum ar fi just?
Trump a mai declarat că venirea lui la Casa Albă va însemna pentru Statele Unite intrarea într-o epocă de aur. Cum se va produce această minune? De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, lucrurile bune s-au întâmplat în Statele Unite, ea reușind să devină prima mare putere economică a lumii numai datorită cooperării cu Europa, cu cea Occidentală în primul rând. În strânsă înțelegere cu ea, SUA au fondat și cea mai puternică alianță militară de pe glob — Alianța Nord-Atlantică — NATO.
Întrebarea este ce se va întâmpla în continuare: va întări și dezvolta Trump cooperarea transatlantică cu Europa sau o va trata ca pe un concurent, așa cum s-a pronunțat în campania electorală? Trump a promis că va schimba regimul de taxe și impozite existent în comerțul dintre cele două cele mai dezvoltate regiuni de pe glob ori asta, spun specialiștii, le va slăbi pe ambele. Fără Europa, sloganul lui Trump de „a face din nou America măreață” sună cel puțin incompetent. Viceversa; fără Europa, America se va izola și va deveni „mică”.
Altă îngrijorare a Europei, în special a Uniunii Europene ca entitate instituțional-democratică, este legată de democrația însăși. Epoca de aur a Americii promisă de Trump presupune și consolidarea celei mai mari democrații a lumii? Sau marea și puternica democrație americană va suferi o schimbare de sistem, în sensul în care Trump a acționat politic din 2016 încoace? Factorii instituționali de bază ai sistemului democratic american vor continua să se conformeze rigorilor Constituției, așa cum s-a întâmplat în toți cei 235 de ani de democrație practică americană, sau vor deveni instituții executorii ale ordinelor locatarului Casei Albe? Sunt îngrijorări firești, de vreme ce Trump a ajuns să controleze deja Curtea Supremă și este pe cale să stăpânească, prin oamenii săi care îl divinizează, și cele două Camere ale Congresului, urmare a scrutinului din 5 noiembrie. Sunt de luat în seamă și simpatiile lui pentru dictatori, dar și faptul că va intra în Cabinetul Oval al Casei Albe și ca inculpat pe cel puțin 34 de capete penale.
Trump nu vede cu ochi buni Uniunea Europeană. A arătat de multe ori că îl plictisește discursul acesteia privind apărarea valorilor democratice. Care va fi noua relație a lui Trump cu această mare putere comunitară, în timp ce cel mai mare și mai bun și respectat prieten și colaborator al lui pe vechiul continent este premierul ungar Viktor Orban, un renegat acerb al Uniunii și un mare prieten al lui Putin?
Trump a revenit azi-dimineață la cârma Statelor Unite ale Americii. În Europa, legat de acest eveniment, dispare imperturbabila, până acum, previzibilitate și siguranță europeană. Vom vedea pentru câtă vreme.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski