Valeriu Saharneanu // Dezbaterea, o simulare a normalității?
Nici vorbă! Dezbaterile electorale sunt necesare și chiar obligatorii în democrație, cu minima condiție ca democrația să fie funcțională, iar pretendenții la fotoliile demnitarilor de stat să fie promovați respectându-se legea și normele electorale.
În cazul în care unul dintre ei ajunge la linia de final a competiției luând-o pe scurtătură și folosindu-se de procedee neregulamentare, el trebuie descalificat de instituțiile de arbitraj și poate chiar tras la răspundere, dacă organele de veghe ale statului adună probe concludente ale ieșirii lui în afara jocului democratic.
În privința candidatului socialiștilor, Stoianoglo, există rezonabila bănuială că a ajuns în finala competiției electorale pentru funcția de președinte al republicii, fiind promovat – în plus la electoratul prorus tradițional – de un mediu electoral corupt, constituit ad-hoc.
Pentru foarte multă lume este limpede că liftul care l-a ridicat pe Stoianoglo din subsolul irelevanței electorale la etajul superior al șansei de acces la prima funcție în stat a fost tras de persoane aflate sub influența puternică a „drogurilor”, substituenții cărora, în politică, sunt banii, aceștia pătrunzând în Republica Moldova prin numeroase rețele de contrabandă.
Este penal – deci anormal.
Pretendentul, însă, nu numai că a rămas în cursă, ci a reintrat și în normalitatea jocului electoral, deoarece încă niciuna din cele câteva sute de mii de probe aflate în cercetarea poliției nu a putut fi legată direct și nemijlocit de activitatea lui în campanie.
Organele, poliția, sunt pur și simplu copleșite de anvergura operațiunii de intoxicare cu bani de contrabandă a alegerilor. Ele, organele coercitive, nu au nici experiența luptei cu acest soi de fraudă și nici instrumentarul juridic adaptat punctual la acțiunea de combatere a fenomenului.
Majoritatea observatorilor electoralei 2024 din Republica Moldova are însă deplina capacitate de discernământ ca să-și dea seama că cel de-al doilea candidat este basculat către prima funcție în stat forțând legea și trișând norma.
Ajuns pe ultima sută de metri a alegerilor prezidențiale, Stoianoglo și promotorii lui din spatele cortinei ar vrea totuși să reintre în aria normalității – la fel cum procedează gangsterii când vor să intre „curați” în politică.
La 3 noiembrie, ei mai contează, desigur, pe votul bezmetic al alegătorului încă buimac de păcăleala primului tur, dar folosirea schemei cu bani de contrabandă pe post de „drog electoral” s-ar putea să nu mai funcționeze ca la 20 octombrie.
Stoianoglo are nevoie și de voturi „curate”, iar, pentru a le obține, trebuie să arate ca atare măcar de ochii lumii. În acest scop, o dezbatere egal la egal cu Maia Sandu este platforma publică cea mai potrivită pentru a-l spăla pe candidatul mafiei pro-Kremlin a lui Șor de miasmele mocirlei din care iese.
Cu siguranță, Maia Sandu își dă seama de mișmașul grupării. Ea nu poate însă renunța la oferta dezbaterii publice, deoarece dezbaterea face parte din normalitatea exercițiului electoral democratic.
Ceea ce poate face Maia Sandu este să deconspire în văzul lumii, punctual și categoric, fără cruțare, am zice, simularea normalității pusă la cale de staff-ul contracandidatului ei.
Apoi, pentru dezbaterea de duminică, să nu uite să se echipeze în salopeta muncitorului de la salubrizare, pentru că va avea de împachetat multe gunoaie vânturate de rivalul ei, înainte de a-l trimite dezgolit în colimatorul oprobriului public, care-l va desființa pe merit.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania