Vagoanele DURERII, un simbol al memoriei noastre istorice: Număr-record de vizitatori la expoziția „Basarabia în Gulag”
Timp de aproape o lună, din 6 iulie până pe 30 iulie 2023, două vagoane cu mărturii, materiale documentare despre deportările staliniste au stat în Piața Marii Adunări Naționale, devenind un simbol al memoriei noastre istorice. Expoziția „Basarabia în Gulag” este un proiect de succes al inițiatorilor, ea a reunit un număr-record de vizitatori din diferite generații, orașe, țări.
„Acest eveniment cultural, istoric, de comemorare a deportaților, a depășit așteptările tuturor organizatorilor. Am avut zilnic 400 - 500 de oameni de diferite categorii, apartenență lingvistică, națională, vârstă”, subliniază Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor.
Expoziția „Basarabia în Gulag” a fost inaugurată la 6 iulie în Piata Marii Adunări Naționale de către Guvernul Republicii Moldova, Agenția Națională a Arhivelor, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Biblioteca Națională.
CITIȚI și VIDEO // Expoziția „Basarabenii în Gulag”, dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist, inaugurată în două VAGOANE instalate în PMAN. Ministrul Culturii și-a luat angajamentul să deschidă în fiecare localitate câte un MUZEU al memoriei
Deși luna iulie a fost deosebit de toridă, în fiecare zi au venit oameni, de la mic la mare, să vadă exponatele din vagoanele de culoarea ruginii, unde simți imediat că te străbate frigul iernilor siberiene pe care le-au îndurat deportații. Când vezi obiectele, hainele, încălțămintea, vasele de bucătărie, broderiile cu flori plăpânde, covorașele, păretarele cu dame care le-au aparținut, acestea fiind punți de legătură cu patria lor, cu trecutul lor, ești inevitabil cutremurat, te simți implicat în tragedia celor duși la pieire sau transformați în sclavi ai imperiului rusesc.
Istorici de gardă pe parcursul expoziției au fost conf. univ. dr. Ludmila Coadă, istoricul Ivan Duminica, Ion Lupașcu, licențiat al Univerisității Al. I. Cuza-Iași, Alexandru Argint, Igor Cașu de la Agenția Naționala a Arhivelor.
„La școală, când vorbim despre istorie din cărți e un lucru și alta e când simțim, când pipăim, vedem obiecte. Vin cei care știu ceva sau cei care nu știu prea multe, de aceea această expoziție e foarte binevenită”, afirmă Ludmila Coadă, istoric.
„Eu am văzut multă lume, mai ales tineri care ieșeau din vagoane și plângeau. Ei ne spuneau că nu au știut că a fost așa o tragedie”, mărturisește istoricul Ivan Duminica.
CITIȚI și GALERIE FOTO // Expoziția „Basarabeni în Gulag”, desfășurată în două vagoane plasate în PMAN în memoria victimelor celui de-al doilea val de deportări staliniste, va putea fi vizitată până la 30 iulie
Interesul sporit al vizitatorilor față de expoziție i-a determinat pe organizatori să-i dea continuitate.
„Împreună cu Guvernul Republicii Moldova și alte instituții implicate în proiect, vom decide în cel mai scurt timp în privința permanentizării acestei expoziții, după un concept îmbunătățit semnificativ și care, suntem siguri, se va bucura în continuare de interesul cetățenilor moldoveni și al celor din afară deopotrivă. Vom reveni cu un comunicat în această privință în timpul cel mai apropiat. Și, cu sprijinul direct al Guvernului și al autorităților locale, sperăm că asemenea expoziții, în vagoane, vor fi amenajate, până la anul, în fiecare centru raional și, apoi, în fiecare localitate din Republica Moldova”, ne anunță Igor Gașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor.
Expozița va fi una permanentizată și va fi instalată la o instituție, în centrul Chișinăului.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski