VIDEO // V-ați întrebat vreodată cum își construiesc rândunelele cuibul? Muncă TITANICĂ, cu peste o mie de „drumuri” ale păsărilor ce aduc nămol în cioc
Un cuplu de rândunele execută până la 1 200 de călătorii pentru a aduce materialul necesar la construirea unui cuib, de obicei gămălii de nămol. E o muncă titanică ce pare floare la ureche pentru aceste păsări rapide și neobosite.
Rândunelele obișnuiau să cuibărească în peșteri, crăpături în stânci sau canioane, însă acum câteva mii de ani rândunelele au decis să fie vecine cu noi. Prin urmare, au început să-și construiască cuiburile pe sub poduri, hambare, garaje, acareturi și chiar mai aproape: streșinile caselor.
Există multe cazuri când rândunelele și-au construit cuiburile sub streșinile instituțiilor de stat, ale gărilor și chiar ale restaurantelor, ceea ce arată că aceste specii sunt foarte familiare cu prezența umană. Astăzi este dificil să găsești vreun cuib de rândunică aflat într-un habitat străin de prezența umană. Au fost întâlnite cuiburi de rândunică în cele mai ciudate locuri: într-o cabină de tractor abandonat, în lămpi agățate în tavanul grajdurilor. În 1978, în Franța, s-a descoperit un cuib de rândunică construit în gura unui bidon de lapte, agățat de un cui deasupra solului. În alt caz, rândunelele și-au construit cuibul sub streașina unui vagon de tren care, atenție, parcurgea zilnic un traseu de 3 km!
Apropo de cuiburi, știați că aceste cuiburi conțin între 750 și 1 400 de granule de noroi lipite atent una de alta? Așa cum este de așteptat, această construcție în formă de cupă trebuie întărită cu vreo armătură, drept pentru care păsările folosesc pe post de bare de susținere fire de iarbă, paie, pene culese cine știe de pe unde pentru a corespunde talentului de arhitect iscusit.
Construcția acestui adăpost durează cam o săptămână și acest efort uriaș este solicitant pentru bietele păsări. Rândunica ține minte unde este cuibul ei, la care casă și în ce localitate, și revine an de an la aceeași adresă.
Citiți mai multe detalii pe site-ul Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”