Uzina „Electromaș” din Tiraspol, peste 600 de exporturi pentru industria militară a Federației Ruse, de la declanșarea războiului în Ucraina. Oficial de la Chișinău: „Nu vrem să fim văzuți sponsorizând și susținând agresorul în acest război”
Uzina „Electromaș” de la Tiraspol a făcut, din februarie 2022 până în iulie 2023, peste 600 de livrări în Federația Rusă, prin țări ale CSI, China și Turcia. Mai exact, „Electromaș” a livrat motoare electrice de sute de milioane de ruble rusești chiar și după invazia Rusiei în Ucraina.
Piesele de la Tiraspol ajungeau anterior inclusiv la companii care dezvoltă sisteme de apărare împotriva armelor de înaltă precizie, sisteme de alimentare cu energie, răcire și încălzire a vehiculelor de luptă atât terestre, cât și maritime sau produc vehicule și rampe de lansare a rachetelor, scrie „Europa Liberă”.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că exporturile uzinei „Electromaș” de la Tiraspol au fost oprite „din motive de securitate”, produsele sale fiind calificate de o comisie specială creată la Chișinău drept mărfuri cu dublă destinație, care pot fi folosite și în industria militară și având „destinații sensibile” în contextul războiului Rusiei în Ucraina.
„Destinația exportului este foarte importantă. Noi nu vrem să fim văzuți sponsorizând și susținând agresorul în acest război”, a declarat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Amintim că așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat sistarea activității acestei uzine și au acuzat Chișinăul de blocarea exporturilor. Potrivit presei loiale regimului transnistrean, în depozitele uzinei „Electromaș” ar fi acum stocate produse în valoare de peste 3 milioane de euro.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România