Utilaje pentru colectare și instalații de sortare a deșeurilor: BERD oferă Republicii Moldova 25 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor
Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) oferă Republicii Moldova un împrumut de 25 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor.
Acordul pentru finanțarea infrastructurii critice de gestionare a deșeurilor solide dintre Guvernul Republicii Moldova și BERD a fost semnat miercuri, 4 ianuarie 2023.
Investiția BERD va sprijini îmbunătățirile din sistemul de gestionare a deșeurilor solide din trei zone de management a deșeurilor din cadrul Strategiei de Management a Deșeurilor Solide din R. Moldova.
Mai exact, cu banii oferiți vor fi achiziționate utilaje pentru colectarea și transferul deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și va fi construită infrastructura de eliminare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor.
Acest lucru va permite Guvernului Republicii Moldova să asigure o colectare îmbunătățită și mai eficientă a deșeurilor municipale, acoperind nu doar centrele urbane, ci și zonele rurale.
Prima Zonă de Management a Deșeurilor, care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului, include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, iar investiția se ridică la circa 19,48 milioane de euro. Aceasta va fi finanțată prin prima tranșă de 6,94 de milioane de euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI. Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare donator, va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane de euro pentru reabilitarea sa. Proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.
„Construcția unui depozit regional de deșeuri sanitare în conformitate cu standardele UE, închiderea depozitelor de deșeuri neconforme și a multor depozite de deșeuri neautorizate mai mici vor reduce aruncarea ilegală a deșeurilor, în timp ce investițiile în reciclabile separate la sursă, deșeuri verzi și instalații mixte de tratare a deșeurilor vor crește ratele de reciclare și vor asigura eliminarea în condiții de siguranță pentru mediu. De asemenea, va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon și metan asociate cu eliminarea deșeurilor, contribuind astfel la eforturile Republicii Moldova de decarbonizare, în conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice”, arată Ministerul Mediului de la Chișinău.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”