FOTO // UTIL // Vacanță în Thassos (Grecia): TOP 5 sfaturi de călătorie
Dacă v-ați propus să vă faceți anul acesta vacanța în Thassos, vă punem la dispoziție un mini-ghid cu cele mai importante sfaturi și informații pentru o călătorie fără probleme.
Potrivit auto-bild.ro, problemele cu care se confruntă Grecia nu ar trebui să vă facă să vă anulați vacanța. Viața în insule este destul de deconectată de ceea ce se întâmplă la Atena, astfel că grecii vă vor întâmpina la fel de primitori ca întotdeauna.
Planificarea călătoriei
Cel mai scurt drum pentru a ajunge în Thassos este cel prin noul punct de frontieră dintre Bulgaria și Grecia de la Makaza: București – Giurgiu – Russe – Veliko Târnovo – Gurkovo– Maglij – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza – Komotini – autostrada Egnatia Odos – Chrisoupoli – Keramoti – Limenas (via ferry).
Din București durează, în medie, 8 ore, luând în calcul timpul petrecut în punctele de trecere a frontierei, pauzele de pe traseu, dar și traversarea cu ferryboat-ul între Keramoti și Limenas. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că, în zilele de vârf (în special în weekend), vama de la Makaza devine foarte aglomerată, iar cu lucrările de pe podul Giurgiu-Russe, durata călătoriei poate ajunge în cazuri extreme și la 13 ore, deci e bine să vă planificați călătoria ținând cont de toate acestea, pentru a nu intra în criză de timp pe drum.
Taxe de drum
Pe parcurs, veți avea de plătit mai multe taxe, de aceea este bine să aveți bani cash pregătiți. Taxa de pod la Giurgiu se poate plăti în lei sau în euro (13 lei/3 euro), la întoarcere costă 2 euro sau echivalentul în leva. Recomandăm să aveți euro în bancnote mici. Leva nu este neapărat necesară, plata cu cardul este posibilă în majoritatea locațiilor din Bulgaria. Odată intrat în Bulgaria, pentru folosirea drumurilor naționale este necesară achiziționarea vignetei.
Aceasta se poate face de la ghișeul de după punctul de frontieră (unde se vor forma invariabil cozi) sau de la majoritatea benzinăriilor. Recomandăm a doua variantă (pentru circulația în Russe vigneta nu este necesară), pentru că se poate plăti cu cardul și se poate face și plinul de combustibil la un preț mai avantajos decât în România. Prețul vignetei în Bulgaria este de 10 leva (5 euro) pentru 7 zile sau 25 leva/13 euro pentru o lună.
Dacă vacanța durează mai mult de 7 zile, ar putea fi mai avantajos să achiziționați două vignete de 7 zile decât una de o lună. Pe traseu, mai aveți de plătit 2,40 euro taxa de autostradă în Grecia și tariful de traversare cu ferryboat-ul.
Traversarea cu ferryboat-ul în Thassos
Iar dacă am ajuns în acest punct, trebuie spus că sunt două puncte prin care se poate traversa cu ferryboat-ul spre Thassos: la Keramoti sau la Kavala. Recomandăm prima variantă, din mai multe motive. În primul rând, este mai aproape, iar traversarea durează mai puțin. În același timp, prețurile sunt mai mici, iar frecvența curselor este mai mare – din Keramoti pleacă un ferryboat către Limenas la fiecare 30-35 de minute, de la 6:30 la 22:30 (în zilele impare), respectiv de la 5:45 la 21:00 (în zilele pare). Taxa de trecere este de 16 euro pentru mașini cu lungimea mai mică de 4,25 metri, 20 de euro pentru lungimea mai mare de 4,25 metri, 3,50 euro (sau 3,00 euro, în funcție de companie) pentru fiecare adult și 1,50 euro pentru copii. Este bine să vă rezervați acești bani în cash pentru întoarcere, pentru că plata cu cardul nu e posibilă.
Benzinării, alimentare
Cele mai mici prețuri la combustibili le veți întâlni în Bulgaria, așa că vă recomandăm să vă planificați opririle astfel încât să alimentați la intrarea și, respectiv, ieșirea din Bulgaria. Vă recomandă rețelele mari, ca Shell sau OMV (unde se poate și mânca) la care nu vor fi probleme la plata cu cardul. Ultima benzinărie OMV înainte de granița cu Grecia este la Kardjali, ați putea folosi această oportunitate pentru a face plinul de combustibil. În Grecia, prețul motorinei este aproximativ la fel ca în România (1,25-1,30 euro per litru), în schimb benzina este mult mai scumpă (în jur de 1,60 euro per litru). În contextul crizei actuale, însă, combustibilul ar putea deveni o problemă în Grecia, deci este bine să aveți în vedere acest aspect.
Circulația pe insulă
Este bine de știut că, pe insulă, drumul prin partea de vest spre sudul insulei (Limenaria și Potos) este mai direct și mai rapid, în timp ce drumul prin partea de vest este mai sinuos, dar mai spectaculos datorită contrastului dintre coastă și versanții munților. Tot pe această parte se găsesc și cele mai populare plaje ale insulei – Metalia, San Antonio, Psili Ammos, Aliki, Paradise Beach, Marble Beach, precum și spectaculosul orășel de munte Panagia.
Majoritatea plajelor sunt ușor accesibile din șosea, dar pentru unele dintre ele accesul este mai dificil, putând fi o idee bună închirierea unui ATV sau a unei mașini 4×4. Trebuie ținut cont că, pe insulă, șoferii se împart în două categorii – cei din spatele nostru, extrem de grăbiți, și cei din fața noastră, foarte relaxați și, deci, lenți. Este important, așadar, să abandonați cât mai rapid instinctul de prădător al șoselelor care v-a adus pe insulă în cel mai scurt timp și să intrați în spiritul vacanței.
Călătorie plăcută și vacanță frumoasă!
Cele zece ministere și agenții din R. Moldova cu ZERO servicii digitalizate: Guvernul bifează o rată generală de 59%
Mai mulți muncitori, mobilizați pentru a grăbi lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești – Chișinău: „Această linie are o importanță strategică pentru securitatea energetică”
Sprijinul „valoros și necondiționat” acordat de România Chișinăului în aprovizionarea cu resurse energetice, apreciat de social-democrații din R. Moldova