UTIL // Unde pot vota studenții și elevii cu drept de vot la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie: Detalii importante pentru alegătorii din Transnistria, cei din diasporă și pentru cei care vor solicita urna mobilă
Studenții și elevii cu drept de vot, care nu au înregistrare la domiciliu sau reședința temporară în localitatea unde își fac studiile, pot vota la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 la orice secție de votare deschisă în această localitate.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), ei vor fi obligați să prezinte actul de identitate și carnetul de student sau elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă și vor fi înscriși în lista electorală suplimentară.
Autoritatea electorală centrală mai informează că începând de luni, 7 octombrie, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.
Potrivit legislației electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 14.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.
„Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic”, explică CEC.
În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare va desemna cel puțin doi membri ai biroului, care se vor deplasa cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.
Cetățenii cu drept de vot care locuiesc în stânga Nistrului vor putea vota la una dintre cele 30 de secții de votare constituite de autorități:
Totodată, diaspora poate vota, pe 20 octombrie, la una dintre cele 234 de secții de votare constituite înafara R. Moldova.
Venea din Slovacia și a vrut să intre în R. Moldova cu o armă nedeclarată, dar i-a fost confiscată la vamă
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
De la vulnerabilitate, la incluziune: Asociația PRODOCS oferă sprijin pentru copiii din centrele de plasament