20:32:02 25.11.2024
Stiri

UTIL // Tipuri de ULEI pentru gătit

Știri 04.04.2016 08:04 Vizualizări2420 Autor: Ziarul National


UTIL // Tipuri de ULEI pentru gătit sursa: google.ro

În cazul în care gătiţi frecvent la domiciliu, probabil că folosiţi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit că ingredient în compoziţia felurilor de mâncare, dar mai este utilizat şi pentru prăjit.


Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gătit este uleiul vegetal. Totuşi, ştiaţi că există mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Ştiţi cum pot fi întrebuinţate sau depozitate acestea, pentru a va păstra sănătatea pe termen lung?


Uleiul vegetal, probabil că este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse reţete şi îl folosiţi şi pentru prăjit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui şi de palmier.

Tipuri de uleiuri şi proprietăţile acestora

- Uleiul de canola sau de rapiță - Specialiştii au stabilit că uleiul de canola este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit. Acest lucru este posibil, graţie conţinutului său scăzut de grăsimi saturate şi ca urmare a cantităţii ridicate de grăsimi mononesaturate. Acesta este recomandat şi pentru prăjit, dar numai pentru temperaturi de maximum 220 grade Celsius.

Dacă este depăşită această temperatură, sunt distruşi nutrienţii din ulei, care au efecte pozitive pentru sănătate. Uleiul de canola nu are cantităţi prea mari de antioxidanţi şi este uleiul care conţine cele mai mari cantităţi de acid alfa-linolenic şi grăsimi Omega 3. În plus, are o valabilitate destul de mare.

- Uleiul de porumb - Este relativ scăzut atât în grăsimi saturate, cât şi grăsimi mononesaturate. Este utilizat atât pentru coacere, cât şi pentru prăjire. Nu ar trebui folosit la prăjit, decât la temperaturi medii.

- Uleiul de floarea-soarelui - Acest tip de ulei are puţine grăsimi saturate şi este bogat în vitamina E. Este un tip de ulei potrivit pentru persoanele care au nivelul de colesterol ridicat şi în scopul reducerii riscului dezvoltării bolilor de inimă. Mulţi producători de produse alimentare recunosc beneficiile pentru sănătate ale uleiului de floarea-soarelui şi îl preferă în compoziţia produselor pe care le produc. Este indicat atât pentru prăjit, cât şi pentru gătit, dar şi pentru prepararea sosurilor pentru salate.

- Uleiul din nucă de cocos - Este recomandat pentru gătit de mulţi specialişti. Se pare că acesta poate împiedica acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra organismului. Este bogat în vitamine, inclusiv vitaminele E şi K. Uleiul de cocos ajută la scăderea nivelului de colesterol rău, furnizează organismului energie şi oferă multiple beneficii, graţie acizilor saturaţi care ridică nivelul de lipoproteine cu densitate mare din organism şi scad colesterolul rău, stimulând imunitatea şi luptând împotriva îmbătrânirii. Uleiul de cocos ajută la creşterea metabolismului şi implicit la pierderea în greutate.

- Uleiul de măsline - Există diferite varietăţi de ulei de măsline: extravirgin, virgin sau rafinat. Uleiul extravirgin de măsline este cel mai frecvent utilizat. Uleiul de măsline poate fi întrebuinţat atât pentru gătit, salate, soteuri, dar şi în compoziţia altor preparate culinare.
Acesta este cel mai sănătos dintre toate uleiurile, deoarece este bogat în grăsimi mono-nesaturate, care ajută la reducerea apariţiei riscului de boli cardiovasculare, întrucât contribuie la reducerea colesterolului rău şi la creşterea nivelului de colesterol bun din organism. În plus, uleiul extravirgin de măsline este bogat în antioxidanţi numiţi polifenoli.

- Uleiul de arahide - Este un tip de ulei pe care ar trebui să-l utilizaţi pentru prăjirea alimentelor la temperaturi ridicate şi este bogat în grăsimi mononesaturate. Mai poate fi folosit la compoziţia sosurilor pentru salate.

- Uleiul de palmier - Conţine vitamina E, beta-caroten, dar şi o mulţime de fitochimicale care au un rol important în protejarea organismului de acţiunea radicalilor liberi. Este bogat în antioxidanţi care potejează organismul împotriva cancerului şi bolilor cronice.

Uleiul de palmier conţine atât grăsimi saturate, cât şi mononesaturate, cele care se găsesc şi în compoziţia uleiului de măsline. Dar, spre deosebire de uleiul de măsline, uleiul de palmier are o rezistenţă naturală la oxidare, cea care îl transformă într-un ulei mai sănătos şi mai sigur pentru gătit şi prăjit. Deşi o parte din antioxidanţi vor fi distruşi în procesul preparării alimentelor, acesta este mult mai rezistent comparativ cu alte tipuri de uleiuri.

Păstrarea uleiurilor

Toate uleiurile trebuie să rămână în stare lichidă atunci când sunt păstrate la temperatura camerei. Cel mai bine ar fi să depozitaţi uleiul într-un loc întunecos şi uscat, cum ar fi cămara. De asemenea, recipientul în care păstraţi uleiul trebuie să fie din sticlă de culoare închisă. Expunerea repetată la orice sursă de lumină poate fi dăunătoare pentru uleiuri.

Căldura şi lumina pot altera uleiurile, în special pe cele polinesaturate. Pe acestea din urmă le puteţi păstra în rafturile din partea inferioară a frigiderului, pentru a evita râncezirea. Chiar dacă uleiul se solidifică în frigider, acest proces nu afectează calitatea lui. Lăsat timp de câteva minute la temperatura camerei, va putea fi folosit fără probleme.
Uleiurile bogate în grăsimi mononesaturate pot fi păstrate până la un an, în timp ce uleiul rafinat de măsline (care are cea mai mare cantitate de grăsimi mononesaturate) poate avea un termen de utilizare până la câţiva ani. Uleiurile de măsline extravirgin şi virgin pot fi utilizate aproximativ un an de la deschidere. Perioada de valabilitate a celor mai multe dintre uleiuri, după deschidere, este de obicei între şase şi opt luni. Pentru a evita oxidarea şi râncezirea uleiului strângeţi bine dopul sticlei.
Nu introduceţi obiecte sau lucruri nesterilizate în uleiurile pentru gătit. Bacteriile accelerează viteza de degradare a uleiurilor. Turnaţi cantitatea pe care doriţi să o folosiţi în vasele pentru gătit şi nu reintroduceti niciodată surplusul înapoi în sticlă.

Un alt fapt important este să evitaţi să aruncaţi uleiul de gătit folosit la chiuvetă, întrucât acesta se poate închega şi poate să blocheze conductele. Cea mai bună alternativă este să puneţi uleiul folosit într-un recipient care poate fi închis etanş, pe care să-l aruncaţi apoi la gunoi.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md