06:08:19 10.01.2025
Stiri

UTIL // Temperaturile înalte favorizează înmulțirea BACTERIILOR: Sfaturi pentru a evita ÎNTOXICAȚIILE alimentare la picnic

Reportaj 06.08.2017 15:00 Vizualizări2458 Autor: Ziarul National
UTIL // Temperaturile înalte favorizează înmulțirea BACTERIILOR: Sfaturi pentru a evita ÎNTOXICAȚIILE alimentare la picnic
Poză simbol

Căldurile insuportabile din casă scot tot mai mulți chișinăueni la picnicuri.

Medicii atenționează, însă, că alimentele sunt factori ai mediului ambiant, care pot provoca diferite îmbolnăviri, dacă al lor consum nu se încadrează în cerinţele unei alimentaţii sănătoase.

Temperaturile înalte, în special în perioada caniculară, favorizează multiplicarea rapidă a bacteriilor prietenoase, ceea ce duce la alterarea mâncării.

În medie pe an, în municipiul Chișinău sunt înregistrate 6 000 de cazuri de boli diareice acute provocate de diferiți agenți patogeni. Intoxicațiilor și toxiinfecțiilor alimentare le revine 25% din totalul de boli intestinale acute. Pe parcursul a 6 luni a anului curent, în mun. Chişinău au fost înregistrate 572 de cazuri de toxiinfecții alimentare, iar sporirea sezonieră a morbidității populației prin toxiinfecții alimentare este asociată cu perioada estivală a anului, mai exact cu lunile mai-septembrie.

Factorii de risc care pot condiţiona izbucnirea intoxicaţiilor alimentare acute includ materia primă insalubră, nerespectarea cerinţelor şi normelor sanitaro-igienice şi tehnologice în procesul de fabricare a produselor alimentare, păstrarea incorectă a produselor alimentare, fapt ce duce la insalubritatea lor, cultura nutriţională joasă a unei părţi din populaţie, exprimată prin tradiţii şi obiceiuri alimentare nesănătoase.

Trebuie să fim atenți la toate etapele de manipulare a alimentelor, începând cu locul procurării și finisând cu anturajul de consumare a bucatelor gata.

Astfel, una din cerințele majore constă în crearea condițiilor și păstrarea corectă a produselor, în special a celor ușor alterabile. Un alt factor ce ar „proteja” produsul alimentar de contaminarea cu microbii din mediul exterior este corectitudinea igienizării mâinilor.

În perioada caldă, o metodă de relaxare pentru populație o constituie odinha în sânul naturii. Factorii de risc enumeraţi, dar şi alţi factori sunt prezenţi în procesul organizării odihnei la natură cu prepararea bucarelor la grătar. Astfel, alimentaţia e organizată nemijlocit în lipsa condiţiilor igienice şi tehnologice pentru prepararea şi consumul bucatelor.

Deseori, produsele alimentare aduse cât şi semifabricatele pentru prepararea frigăruilor, altor bucate la grătar sunt expuse la temperatura mediului mai mult de 4-6 ore. Din motivul lipsei condiţiilor ori deprinderilor defectuoase, este posibilă contaminarea microbiană a produselor. O prelucrare termică insuficientă nu permite nimicirea tuturor microbilor, astfel ei nimeresc în organismul consumatorilor și condiționează aparația intoxicațiilor, care pun în pericol sănătatea populației.

Dacă totuşi v-aţi hotărât de a petrece zilele de odihnă în natură, puteți evita aceste probleme, dacă verificaţi intotdeauna termenul de valabilitate de pe ambalajele produselor atât la cumpărare, cât si înainte de a le consuma, evitaţi consumul la natură a produselor alimentare procesate (salate cu carne, cu ou şi maioneză, răcituri etc.), contaminarea căror se produce mai des şi mai intens, cu alterare rapidă și vă spălați obligatoriu mâinile înainte de a pregăti bucatele și de a le consuma.

Totodată, vesela trebuie să fie curată sau de unică folosință, spălaţi sub jet de apă fructele și legumele proaspete, păstraţi produsele crude şi bucatele preparate în vase separate, verificaţi bucatele din carne (frigărui, mici, cârnăciori etc., peşte pregătite la gratar. Semnele ce indică prelucrarea termică suficientă este eliminarea sucului incolor din interiorul acestora, iar culoarea roză sau roşie a sucului indică tratarea termică insuficientă.

Mâncarea trebuie sa aibă un aspect și un miros respectiv, orice semn atipic trebuie să vă convingă să nu consumaţi alimentul respectiv. Consumaţi apă îmbuteliată. Nu se recomandă de băut apă din bazine deschise sau izvoare. Colectaţi şi gestionaţi ambalajele, resturile şi deşeurile rezultate în urma gratarelor.

Daca va simţiţi rău, aveţi senzaţii de greaţa, vărsături, diaree sau dureri în burtă, solicitaţi cât mai urgent asistenţa medicală, iar până la consultarea medicului este bine sa beţi cât mai multe lichide, apă și ceaiuri.

A. Jitari, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică al mun. Chișinău

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md