UTIL // Sfaturi de la IGSU: Ce trebuie să faceți atunci când afară plouă abundent, tună, fulgeră și bate vânt puternic, pentru a evita pericolele
Ploile abundente din ultimele zile, însoțite de vânturi puternice, au provocat numeroase daune, inclusiv pierderi de vieți omenești și distrugerea culturilor agricole de pe mii de hectare.
Pentru a evita situațiile de risc, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) recomandă populației să-și ia măsuri de precauție.
Astfel, în caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor să se adăpostească urgent într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.
Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției.
Pentru a evita situațiile fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.
CITIȚI și Bărbatul care a decedat pe malul Nistrului, după ce a fost strivit de un copac, este un regizor născut la Soroca: Ultimele postări de pe rețelele de socializare îl surprindeau cum prezenta cortul în care și-a găsit sfârșitul
De asemenea, salvatorii recomandă ca, în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise.
Specialiștii mai îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.
IGSU atenționează părinții să nu lase copiii de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.
Un alt îndemn este adresat gestionarilor bazinelor acvatice care trebuie să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate și să monitorizeze lacurile pe timpul ploilor, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor.
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh
Uniunea Europeană oferă un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova și Ucraina, în valoare de 148 de milioane de euro