UTIL // Sezonul pepenilor verzi și galbeni, în toi: Cum alegem cei mai sănătoși harbuji și zămoși și ne asigurăm că sunt copți suficient


Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii să fie prudenți atunci când merg să cumpere pepeni verzi și galbeni, care au inundat piețele și magazinele din R. Moldova.
Pentru a evita intoxicațiile provocate de aceste fructe, populația trebuie să țină cont de mai multe recomandări ale specialiștilor.
În primul rând, oamenii sunt îndemnați să procure pepenii verzi și pepenii galbeni din locurile și spațiile special amenajate, care dețin certificatele de înregistrare oficială în domeniul siguranței alimentelor și să evite cumpărarea acestora de la persoanele fizice care practică comerțul ambulant ilicit, din motiv că aceștia nu dețin acte permisive, documente ce atestă calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor, nu sunt respectate normele elementare de igienă.
Nu mai puțin importantă este și verificarea senzorială a calității produselor: pepenii verzi sau galbeni nu trebuie să prezinte urme de putregai sau să fie alterate, să nu aibă urme de prezență a dăunătorilor, să fie uniforme, fără lovituri, tăieturi, fără miros/ gust impropriu, fără surplus de umezeală, să nu prezinte la suprafață deformări nespecifice fructului (umflături/noduli, pete), care indică fptul că produsele alimentare sunt afectate de soare.
Totodată, pata galbenă a pepenelui verde localizată din partea opusă a codiței trebuie să fie neapărat galbenă, nicidecum verde sau albă, în caz contrar ar însemna că pepenele verde a fost cules prea repede și nu este copt, coaja nu trebuie să fie moale, fiindcă acest lucru ar însemna că fructul e prea copt, iar codița pepenelui verde ar fi preferabil să nu fie uscată, deoarece ar indica ca produsele respective au fost culese câteva zile în urmă.
„Optați pentru pepenii verzi cu codița verde. Consumatorii sunt în drept să solicite de la comercianți prezentarea unor documente ce atestă inofensivitatea pepenilor verzi/ galbeni expuși spre vânzare, de exemplu buletin de încercări la investigarea conținutului de nitrați/ reziduuri de pesticide, certificat de calitate emis de către producători în baza buletinului de încercări obținut de la un laborator acreditat. Evitați consumul excesiv de pepene verde/ galben după mesele copioase. Surplusul cantității de pepene poate îngreuna metabolismul și provoca efecte negative asupra sănătății. Fructele sunt delicioase și au multe beneficii doar fiind consumate moderat. Pepenii verzi/ galbeni nu trebuie expuși direct la razele solare, în timpul păstrării sau comercializării”, sunt îndemnurile specialiștilor ANSA.













































































