UTIL // Scorţişoara distruge MICROBII, stimulează memoria şi ajută la slăbit
Scorţişoara măcinată, sub formă de baton sau ca ulei esenţial, stimulează memoria, încetineşte căderea părului şi ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate în antioxidanţi ne menţine tinereţea şi combate stresul. Recent s-a descoperit că scorţişoara echilibrează glicemia, stimulând insulina şi joacă şi un rol important în prevenirea diabetului.
Scorţişoara nu numai că ne încântă papilele, dar are şi un rol important în sănătatea noastră. Scoarţa de scorţişoară se găseşte în mai multe soiuri, dar cea care ne interesează este scorţişoara de Ceylon. Cunoscută încă din antichitate, scorţişoara de Ceylon uimeşte cu proprietăţile sale benefice asupra sănătăţii şi frumuseţii oamenilor. Virtuţile sale sunt lăudate atât în lupta împotriva diabetului cât şi ca ajutor pentru persoanele care ţin regim sau pur şi simplu în banalele stări gripale.
În Evul Mediu se folosea în toate sosurile şi se regăsea în majoritatea reţetelor, atât dulci cât şi sărate. Deja era folosită pentru parfumarea vinului sau pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii şi a fost încercată chiar în contracararea marilor epidemii. I se cunoşteau proprietăţile antimicrobiene şi i se descopereau virtuţile în ameliorarea glicemiei.
Scorţişoara tratează diabetul
Numeroase studii făcute în laboratoarele unor universităţi de prestigiu arată că scorţişoara conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip II. Testele au demonstrat o ameliorare a nivelului glicemiei post-prandiale (după masă) la pacienţii care consumau un gram de scorţişoară pudră pe zi timp de cel puţin o lună. Este, deci, recomandată diabeticilor şi pot folosi fără rezerve acest condiment milenar.
Scorţişoara stimulează memoria
În afară de respiraţia proaspătă şi gustul plăcut, guma de mestecat cu aromă de scorţişoară are şi un beneficiu mai puţin cunoscut: stimulează memoria.
Conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, persoanele care au mestecat gumă cu aromă de scorţişoară au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât cei care au mestecat gumă cu altă aromă sau nu au folosit deloc gumă.
Scorţişoara ajută în lupta cu kilogramele în plus
Observând beneficiile scorţişoarei în diabet, a fost uşor să se extrapoleze şi să se spună: „De ce să nu încercăm virtuţile scorţişoarei şi la persoanele care doresc să piardă în greutate?”. Prin urmare, s-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.
Antioxidanţii din scorţişoară împotriva îmbătrânirii şi stresului
Scorţişoara se clasează printre alimentele ce conţin cei mai mulţi oxidanţi. Scorţişoara ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite. Există suplimente alimentare sub formă de capsule cu scorţişoară care sunt foarte uşor de folosit.
Efectele scorţişoarei împotriva microbilor
Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Scorţişoara ajută cu succes la înlăturarea frisoanelor, iar combinată cu miere de albine, scorţişoara e un aliat preţios în lupta cu răceala şi gripa.
O infuzie de scorţişoară, îndulcită cu zahăr, consumată de trei ori pe zi aduce relaxare şi tonus.
Uleiul esenţial de scorţişoară are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar şi asupra celor rezistenţi la antibiotice. Este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei. O picătură din ulei de scorţişoară, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid. Câteva picături pot fi folosite în difuzorul de uleiuri esenţiale pentru a parfuma şi purifica încăperea (anihilează microbii din aer). Uleiul din scorţişoară de Ceylon are rol stimulator şi tonifiant. Uleiul de scorţişoară tratează cu succes dereglările intestinale, doar cu una-două picături într-o linguriţă de lapte praf, de trei ori pe zi.
Tratament cu scorţişoară împotriva tusei
O altă întrebuinţare foarte utilă a scorţişoarei este cea de leac împotriva tusei uscate. Lăsaţi câteva beţişoare de scorţişoară să se dizolve timp de câteva ore într-o cană cu apă rece, după care beţi conţinutul. Substanţa celioasă obţinută prin această metodă protejează şi calmează gâtul iritat.
Spaima bătăturilor!
Antioxidanţii din scorţişoară, combinaţi cu alte ingrediente cunoscute pentru proprietăţile lor curative pot revitaliza pielea crăpată şi bătătorită a tălpilor.
Amestecaţi sucul stors din 5 lămâi cu o lingură de ulei de măsline, un sfert de cană de lapte integral, o jumătate de cană de apă şi două linguri de scorţişoară, apoi ţineţi picioarele timp de 15 minute în poţiunea pentru picioare fericite.
Contraindicaţii ale scorţişoarei
Scorţişoara în doze mari sau sub formă de ulei esenţial nu este indicată femeilor însărcinate şi copiilor.
Sfaturi practice
Prin gătire, scorţişoara devine amară. Adăugaţi-o la sfârşit.
Sursa: frunza-verde.ro
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova